Публикация

Ръст в продажбите на лекарства

Ръст в продажбите на лекарства

Причината - повечето болни и новите скъпи медикаменти


Година, в която няма грип, а продажбите на лекарства растат с близо 9% в стойност, е показателна за това, че броят на болните се увеличава и на пазара са се появили нови продукти. И така вече над десет години, в които фармацевтичният бизнес винаги расте, дори и в кризисни за всички други сектори години, пише в. „Капитал“.

Изданието отбелязва, че в числа пазарът само на медикаменти по лекарско предписание и без рецепта е достигнал 2.78 млрд. лв. през 2016 г. по данни на анализаторската компания Quintiles IMS, а заедно с хранителните добавки, санитарните материали, храните и козметиката, които се продават в аптеките, се оценява на 3.5 млрд. лв.

Пациентите са платили в брой за лекарства 1.4 млрд. лв. Болниците и здравната каса са поели общо същата сума - 1.4 млрд. лв. Здравната каса е осигурила безплатни или частично платени медикаменти за 900 млн. лв., а болниците са купили продукти за 502 млн. лв., като най-голямата част от тях - над 200 млн. лв., са лекарства за химиотерапия.

В същото време от пазара са се изтеглили около 200 лекарства, като част от тях вече изобщо не се продават в България. 2016 г. беше поредната година, в която с държавна регулация се търсеше как да се намаляват средствата, които касата плаща за лекарства, и усилието стигна дотам, че тя дори въведе дискриминационни критерии да се изписват медикаменти по икономическа, а не по медицинска целесъобразност. Опитите за пестене доведоха до по-малко нови лекарства на пазара, но не промениха посоката към увеличаване на заплащането на генерични лекарства“, допълва изданието.

Според анализа ръстът през 2016 г. се ускорява до 8.9% в сравнение със 7.7% през 2015 г. Причината - новите терапии за хепатит, в онкологията и средствата за лечение на ревматоиден артрит, псориазис и други тежки заболявания.

Най-бързо растящият сегмент продължава да бъде болничният. Той е с мащаб от 502 млн. лв. и отбелязва ръст от 11.5%, но единствената растяща група са онкологичните продукти. Всички останали групи на болничния пазар не нарастват. Ръстовете в онкологията са разбираеми на фона на смяната на поколенията лекарства и увеличаващата се продължителност на живота на онкологичните пациенти, изискваща дългосрочна поддръжка", коментира д-р Кунчо Трифонов от Quintiles IMS, цитиран от изданието. По думите му аптечният пазар расте по-слабо - 8.4%, като увеличението идва от новите медикаменти.

Целия анализ четете на страниците на в. „Капитал“.

Коментари