Публикация

Как да подредим учебния кът у дома

След като детето стане първолак и се запознае с училищните трепети, родителите изведнъж осъзнават за колко много неща всъщност трябва да се погрижат. Учебният кът у дома и по-специално неговото разположение и осветлението, което ще се използва там е от особена важност


След като детето стане първолак и се запознае с училищните трепети, родителите изведнъж осъзнават за колко много неща всъщност трябва да се погрижат. Удобни и топли дрехи, качествена раница, която да е максимално ергономична и да разпределя правилно тежестта върху гърба на детето, учебници, допълнителни курсове… Сред всичко това има нещо особено важно, за което малцина възрастни се сещат навреме – учебният кът у дома и по-специално неговото разположение и осветлението, което ще се използва там.

От особена важност е да се избере точното бюро за ученика. След половин ден или повече, прекаран на училищния чин, детето се прибира у дома и почти винаги има нещо за довършване. Именно по тази причина кътът, отредено за негово бюро, трябва да бъде оборудвано с подходящи стол и мебел, чиято повърхнина да е поставена на такава височина, че седейки, лактите му да образуват ъгъл от 90 градуса. За средностатистическия човек е подходящ стол с височина между 40 и 53 сантиметра, като за детето правилното съотношение спрямо собствената му височина се постига чрез регулируем стол. Важно е седейки пред бюрото, детето да е застанало така, че прегъванията да бъдат по 90 градуса – кръст, колена, лакти. Ако тези критерии са изпълнени, на родителите не остава нищо друго, освен да следят дали то сяда правилно на стола и не се отпуска по начин, който да навреди на стойката му.

Осветлението е следващият особено важен елемент от домашния кът за учене. Добре е светлината да е естествена, като за целта подходящото място в стаята е близо до прозорец. Хубаво е да не се допуска детето да учи по тъмно, но ако все пак това се наложи, от ключово значение е какво точно изкуствено осветление ще бъде подбрано. Подходящи са осветителни тела, които не покриват цялата повърхност на бюрото. Светлината не бива да бъде нито твърде ярка, нито твърде слаба - крушка от 60 W е напълно достатъчна. Добре е лампата да се сложи отляво, ако детето пише с дясната ръка. Ако е левичар, тя трябва да бъде отдясно. Ако контрастът между настолната лампа на бюрото и останалата осветеност на стаята е прекалено голям, добре е да се добавят и още осветителни тела, които да излъчват мека светлина. По този начин ще се избегне прекомерното натоварване на детските очи, но най-добре би било родителите да не допускат подрастващите да учат, когато се стъмни.

Следвайки тези прости съвети всеки един родител би могъл да направи необходимото, за да гарантира максимално добри условия за ученето на детето у дома. Нека не забравяме обаче, че само от нас зависи да следим за правилната стойка на децата си!

За още полезни съвети за децата, следете сайта на кампанията Защото здравето има значение

Коментари