Публикация

Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от цялата страна

Командирски сбор на началника на ВМА събра десетки медицински офицери от цялата страна

Подготовка за новите предизвикателства


Десетки медицински офицери от цялата страна се събраха на Командирския сбор на началника на Военномедицинска академия, провел се на 9 и 10 март 2017 г. в Болницата за продължително лечение и рехабилитация – Банкя. 

Фокусът на срещата бе поставен върху военните отговорности, предвид обстановката в световен мащаб.

При откриването ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров, д.м.н. отбеляза, че

през миналата година са направени 3 учения на Военномедицинския отряд за бързо реагиране

и припомни, че за последно такива тренировки е имало през 2009 г.: „Коментирахме и какво все още трябва да се дооборудва. Всичко трябва да работи като часовник, трябва да има много ясни синхрон, субординация и комуникация. Затова и моят апел към вас е концентрация на вашето внимание, разумни предложения и най-вече ефект от вашата работа на този сбор”. 

По думите му, изключително много се държи на добрата организация и тренинг на личния състав. Затова и темата на офицерския сбор е осигуряването на страната-домакин.

„Фиксирайте вниманието си върху военните въпроси, касаещи вашите отговорности, защото

в лечебен, лечебно-научен, логистичен план Академията в момента стои много добре - и финансово, и организационно”,

отбеляза още началникът на болницата. Той даде примери с обемите на работа в структурите на ВМА в страната, постоянното обновяване на апаратурата, добрата работа на Спешната помощ, поликлиниката и санаториумите. 

Ген.-майор проф. Николай Петров засегна проблемът с кадрите, но изрази

оптимистично мнение, че ще бъде реализирана идеята на ръководството на ВМА за създаване на Военномедицински университет.

По време на сбора бяха засегнати темите за националните ангажименти при организиране и провеждане на медицинското осигуряване на страната-домакин; хигиенно-противоепидемично осигуряване при поддръжка от страната-домакин; новостите във военномедицинската експертиза и др..

Коментари