Публикация

Започва пролетна кампания за кръводаряване


От днес започва пролетната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология.

В хода на кампанията са планирани две инициативи. Първата е „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот от себе си!”. Тя ще се проведе на Цветница - 28 март, във временните пунктове за кръводаряване до храмовете „Св. Александър Невски”, „ Св. Неделя”, „Св. Седмочисленици”, „ Св. Георги”, „Покров Богородичен” между 9:00 и 14:00 часа.

Втората инициатива - „Бъди силен! Дари кръв!”, е насочена към студентите и учениците, навършили 18 години. Планирани са 55 акции за кръводаряване в учебните заведения в столицата.

Пролетната кампания ще завърши с отбелязване на 14 юни - Световен ден на безвъзмездния кръводарител. Тази година той ще се проведе под мотото на СЗО „Нова кръв за човечеството”.

През миналата година броят на кръводарителите у нас се е нараснал с 6000.

За първи път през последните 20 години се наблюдава такъв значителен ръст, отбелязва Министерството на здравеопазването.

Продължава тенденцията за увеличаване на даряванията от младите хора между 18 и 30 години.

През 2009 г. кръводарители за първи път са станали 35 016 души - с над 5 000 в повече в сравнение с предходната година.

Относителният дял на безвъзмездните кръводарители е 97%, като близо 3/4 от тях са мъже.

Кръводаряванията на 1000 души население у нас са 21. По данни на Съвета на Европа от 2006 г. по този показател на първо място в Европа е Словения – 54,1.

С над 2 400 литра се е увеличило количеството на дарената глюкозоцитратна кръв.

Увеличени са количествата на преработената кръв, получените еритроцитен концентрат и прясно замразена плазма за лечебните заведения.

Коментари