Публикация

Масови проверки на яйцата и агнешкото преди Великден


Започват масови проверки на предлаганите на пазара яйца и агнешко месо преди Великден.

Експертите съветват да се пазарува само от одобрени за търговия с хранителни продукти обекти, като се внимава за условията, при които те се съхраняват.

Месото трябва да е придружено с документи за произход, а върху него да е поставен идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено, и за номера на предприятието, който трябва да е четлив.

Яйцата трябва да се съхраняват чисти, да нямат неприсъщ за тях мирис и да не попадат под пряка слънчева светлина. Също така е необходимо да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност.

При покупката е препоръчително да се обръща внимание на чистотата на яйцето и наличието на пукнатини по черупката, които са предпоставка за последващо замърсяване.
При подготовката за консумация е добре да се измият допълнително.

„При проверките ще акцентираме основно върху обектите за търговия и хранене, тъй като там са основните нарушения, като неспазване на изискванията за съхранение, липса на документи за произход на храните и т.н.

Все по-редки са опитите на пазара да се предлага месо от животни, отглеждани за собствена консумация. Разчитаме на сътрудничеството на полицията, за да санкционираме своевременно нарушителите”, коментира д-р Йордан Войнов, генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Коментари