Публикация

Пловдивски медици срещу намаляването на услуги в болниците

Пловдивски медици срещу намаляването на услуги в болниците

Объркване след отпадането на лимитите


Има неясноти как ще се осъществява приемът и лечението на пациентите в болниците след отпадането на т.нар. лимити, твърдят медици от Пловдив, цитирани от БНТ.

От Районната лекарска колегия вече са изпратили запитвания до здравните власти с молба да се разясни как точно ще се лекуват пациентите. Според медиците безконтролното и безлимитно правене на изследвания не е възможно.

От лекарската колегия в Пловдив са категорични, че безразборният прием в болниците и неограниченото пускане на изследвания няма да са възможни. Промените в системата предвиждат вместо лимити, намаляване на обема и цените на някои клинични пътеки.

Това е абсолютно немислимо и несъстоятелно. Нямам идея как в една недофинансирана систима ще бъдат намалени услугите“, заяви д-р Георги Кръстев, председател на районната колегия на лекарския съюз в Пловдив.

Oт пловдивската гилдия настояват за нови правила - парите на здравната каса да са отделно перо и да не попадат в приходната агенция. Според тях е необходима и промяна на закона за здравното осигуряване.

Точно тези, които плащат реалната вноска към обществения фонд, са най-затруднени в техния достъп. Ние сме на солидарния принцип, солидарния модел, но единственият несолидарен участник в обществения фонд е държавата“, отбеляза д-р Кръстев.

Д-р Георги Цигаровски, общопрактикуващ лекар, заяви, че държавата е най-некоректният платец на здравни осигуровки. 

Държавата осигурява 4,6 млн. души на половината от здравноосигурителната вноска на минимална заплата. Ако някой има 1000 или 2000 заплата и държавата трябва да внесе 80 или 160 лева здравна вноска, то тя внася някъде около 16“, подчерта той.

Според медиците само въвеждането на електронна здравна карта ще спре нецелесъобразното харчене на пари за здраве. 

Коментари