Публикация

Анорексията и булимията – все по-често срещани


Според Световната здравна организация през последните две години случаите на анорексия и булимия сред младежите на възраст от 12 до 16 години са нараснали два пъти. При това 67% от тях страдат от тежка степен на изтощение и изразено душевно разстройство. Заради недоволството от външността си един от сто подрастващи се е опитал да се раздели с живота си.

При анорексията човек изпитва тревога заради вече придобито или хипотетично наднормено тегло, налагайки си драстични ограничения в храненето. При булимията болните не могат да контролират хранителното си поведение, склонни са към преяждане, а след това се опитват да изчистят организма си чрез повръщане или прием на слабителни средства.

И двете заболявания заплашват здравето и живота на болните и се нуждаят от лечение при психиатър. Изчислено е, че от анорексия в света страдат около 12 на 100 000 души, а от булимия – 24 на 100 000.

Прието е анорексията да се смята за женско заболяване. 90% от страдащите са девойки на възраст от 12 до 24 години. В останалите 10% влизат жени на зряла възраст и мъже.

Лекари от Университета в Барселона установили, че през последните години стремежът към отслабване с помощта на свирепи диети и гладуване все по-често се появява при момчетата, които имат неверни представи за тялото си.

Средният срок за лечение на анорексията в болница е 2-2,5 месеца, но има случаи, когато терапията обхваща цяла година. Не са рядкост и повторните хоспитализации.

Коментари