Публикация

МЗ и Общественият съвет се разбраха за промените в правилника на Фонда за лечение на деца

МЗ и Общественият съвет се разбраха за промените в правилника на Фонда за лечение на деца

Срокът по всяко заявление ще започва да тече от момента на пълно окомплектоване на документацията


Забавянето на спешните случаи става по вина на Правилника за дейността на Фонда за лечение на деца и недостатъците му трябва да бъдат променени.

За това се разбраха на среща в Министерството на здравеопазването заместник-министърът доц. Атанас Кундурджиев, новият директор на фонда д-р Тинка Троева и представители на Обществения съвет, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Всички сме хора на каузата и трябва да намерим общ език в името на децата. Нека заедно създадем правила, които да помагат за бързото лечение на малките пациенти“, каза заместник-министър Кундурджиев. Той увери, че никой не омаловажава ролята на Обществения съвет като консултант и коректив в дейността на фонда. 

Журналистът Мария Чернева, член на Обществения съвет, посочи, че един от постоянните проблеми в работата на фонда са непълните становища на външните експерти. „Това е проблем на администрацията на Фонда. Случаят „Байрям“ беше показателен за това и съжалявам, че понесохте тежестта за един грешен подход на Фонда за лечение на деца“, заяви Мария Чернева.

Тя добави, че членовете на Обществения съвет непрекъснато са отправяли предложения за промени до предишното ръководство на институцията, но те не са се случили.

Според д-р Валентин Димитров – заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето и член на Обществения съвет, във фонда цари тотален нормативен хаос и безстопанственост. „Раздаваме пари без ред и правила“, категоричен бе д-р Димитров. 

Виждам страшно много неща за корекция в Правилника за дейността на Фонда. Очакваме вашите предложения“, обърна се към Обществения съвет новият директор д-р Тинка Троева. Тя е разпоредила на юристите на фонда и те вече са готови с предложения за промени.

Своите идеи за корекция е предала и Пенка Георгиева от Обществения съвет.

Министерството на здравеопазването и представителите на фонда са категорични за една важна промяна – срокът по всяко заявление да започва да тече от момента на пълно окомплектоване на медицинската документация. Освен да са пълни и изчерпателни, становищата на външните експерти трябва да посочват и дали детето може да се лекува в България, допълват от МЗ.

Коментари