Публикация

От печата: Пациентите няма да получават скорo фиш за разходите в болница

От печата: Пациентите няма да получават скорo фиш за разходите в болница

Засега нямало техническа възможност 


Обявеното от здравната каса нововъведение при изписване от болница - пациентите да получават и фиш с направените за тях разходи, няма да влезе в сила в близко време, информира в. „Сега“.

Промяната е предвидена в рамковия договор между касата и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април. Там обаче пише, че фактурата ще се издава „при осигурена техническа възможност“, обясниха от здравната каса, а такава в момента няма.

Изданието отбелязва, че тепърва работна група ще реши какво точно ще представлява документът - как ще изглежда и какви данни ще включва. Ще се реши и как технически ще се предоставя информацията, т.е. как болниците ще я пращат на здравната каса, как да уеднаквят софтуера си и има ли нужда да се купува нов. От касата засега не се ангажират със срок.

Идеята е при изписване от болница пациентът да получава детайлна разбивка на лечението, процедурите и изследванията, които са му правени, със съответните цени. Информацията ще се праща и в НЗОК. 

Целта е да се установи колко струва на съответната болница това лечение, а след като се събере достатъчно информация, да се види и колко струва пакетът лечение, плащан от здравната каса. След това пък ще се вземе и решение - ако той е недофинансиран, откъде да дойдат допълнително пари - с по-висока здравна вноска, с въвеждане на доплащане или с намаление на пакета на НЗОК.

Според управителя на касата д-р Глинка Комитов най-вероятният вариант е въвеждането на доплащане, допълва изданието.

Коментари