Публикация

Пониженият имунитет благоприятства туберкулозата


Патронажни сестри, използвайки специален автомобил, предоставен от здравното министерство, почти всеки ден издирват избягали пациенти с туберкулоза.
Това съобщи управителят на варненския тубдиспансер д-р Петър Генов.

По думите му, най-често това са хора с по-ниска здравна култура, които не разбират, че създават опасност от разпространение на болестта.

„Пък и е доста трудно да издържиш два месеца на лечение в стационара в село Звездица, независимо, че битовите условия са далеч по-добри през последната година”, коментира д-р Генов.

През 2009 г. броят на заболелите във Варненска област е с 37 по-малък в сравнение с предходната година. Началото на 2010 г. обаче не е така оптимистично - до момента новорегистрираните болни са около 10, сред които и 10-годишно дете.

Все още най-много са туберкулозно болните от по-бедните прослойки – пенсионери и безработни, но вече има пациенти и с изключително висок стандарт на живот.

„Туберкулозата се предава по въздушно-капков път, но само един на 250 заразени се разболява”, поясни управителят на варненския тубдиспансер.

Причината за това е срив в имунитета, който отслабва при стрес или заради хронични заболявания. Така че дори ваксинацията не може да се пребори с причинителя, ако защитните сили на организма са понижени.

Варненският тубдиспансер обявява седмица на отворените врати по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

В рамките на кампанията медицинският екип кани всички варненци да се прегледат безплатно до 26 март. От диспансера напомнят, че лечението е за сметка на държавата, така че здравноосигурителният статус на пациентите няма значение. На преглед задължително трябва да се подлагат всички, които страдат от кашлица повече от две седмици.

Закъснението в лечението може да се окаже фатално.

Коментари