Публикация

Изтръпване на крайниците може да бъде знак за диабетна полиневропатия (ВИДЕО)

Изтръпване на крайниците може да бъде знак за диабетна полиневропатия (ВИДЕО)

Диабетната полиневропатия е най-разпространеното усложнение при пациентите със захарен диабет. В зависимост от вида на засегнатите нерви, симптомите могат да варират.

 

Най-честата форма на диабетната полиневропатия е сетивната

 

 Поразени са сетивните нерви, а при пациентите се наблюдават:

 

  • изтръпване в крайниците;
  • чувство за парене;
  • горещина или студенина в крайниците;
  • неприятни усещания, които хората не могат дори да опишат.

Обикновено оплакванията се засилват в дланите и стъпалата, като по-често започват от долните крайници.  

 

Често срещана е и т. нар. автономната форма. Тя поразява нервите, които регулират функциите на вътрешните органи. В тези случаи симптоматиката е изключително богата, в зависимост от засегнатия орган.

 

Възможни са:
 

  • изпотяване;
  • болки в стомаха;
  • нарушение на сърдечния ритъм;
  • аритмия.

В по-редки случаи са засегнати двигателните нерви. Тогава страдат самите движения, появява се слабост в мускулатурата

 

„Диабетната полиневропатия не може да бъде излекувана. Целта е да забавим възможно най-дълго нейната поява или да ограничим прогресията й“, обяснява д-р Росен Икономов, началник на Отделение по неврология в МБАЛ „Софиямед“.

 

Две са основните групи препарати, които се прилагат в лечението и профилактиката на диабетната полиневропатия

 

На първо място това е алфалипоевата киселина, която забавя появата на усложнението и неговата прогресия.

 

Доказан ефект имат витамините от група B. За разлика от алфалипоевата киселина те не представляват специфично лечение, но са необходими при всяко увреждане на периферен нерв.  

 

Съществуват и комбинирани медикаменти, които съдържат както алфалипоева киселина, така витамини от групата В. Такъв препарат е Алфалипомакс.  Той е много удобен за пациентите, тъй като могат да приемат всички съставки наведнъж.

 

Д-р Икономов съветва пациентите със захарен диабет да контролират кръвната захар,  да не допускат покачване на нивото на гликирания хемоглобин, да спазват препоръките за диета и медикаментозно лечение. Важен момент от профилактиката е консултацията с невролог, който да установи, дали пациента има диабетна полиневропатия.

Коментари

Не е задължително да имате диабет,за да имате полиневропатия. Освен това диабетна пнп може да се развие и при нормани ст-сти на кръвната захар.

Съгласен съм с написаното от вас,но аз имам изтръпване на крайниците в подбедрена област,парене в ходилна област и кръвнта ми захар е в норма искам да обясните този феномен.