Публикация

Загубата на зъбите след 60-годишна възраст може да е свързано с приближаваща  деменция

Загубата на зъбите след 60-годишна възраст може да е свързано с приближаваща  деменция

Стареенето на зъбите и заболяванията на венците могат да предизвикат възпаление, което да увеличи опасността да се развие болестта на Алцхаймер


Опадването на зъбите, когато човек вече е на възраст, може да означава, че има по-голяма опасност да се развие деменция, установи ново японско изследване. 

Хората, които запазват зъбите си над 60-годишна възраст, са най-малко застрашени от проблеми с паметта, показват данните на изследването.  От друга страна, шансовете да се развие деменция изглежда се увеличават с броя на зъбите, които човек губи след тази възраст, съобщава изданието WebMD.

Връзката загуба на зъби - деменция

В изследването били включени 1566 възрастни японци, които при старта на проучването нямали деменция. Те били следени в продължение на 5 години между 2007 г. и 2012 г. 
При започване на проучването хората били разделени в 4 категории според броя на зъбите, които имат.  Някои от участниците нямали никакви собствени зъби, а други имали по 20 и повече.  

За период средно от 5.3 години 11.5% от доброволците развили някакъв вид деменция, включително алцхаймер и съдова деменция. При нея част от мозъка не е достатъчно снабден с кръв, която да му осигури кислород и други необходими вещества, което води до унищожаването на нервни клетки в мозъка.  

Изследването показва, че шансовете да се развие деменция скачат с 62 процента при хората, които имат останали между 10 и 19 собствени зъба, сравнено с тази група доброволци, които имат по 20 и повече останали собствени зъба от първоначалните общо 32, установили учените.  Този допълнителен риск се показва до 81% за хората, на които са им останали между 1 и 9 собствени зъба, показва проучването. 

Интересното е, че проучването прави връзка между загубата на зъби и развитието на алцхаймер, но не и на съдова деменция.  Учените обаче уточняват, че в изследването е имало по-малко случаи на съдова деменция, от които да бъдат събрани данни. 


Възпаления или нездравословни навици

Как се обяснява връзката между загубата на зъби и развитието на деменция? Едно от възможните обяснение според учените е, че стареенето на зъбите и заболяванията на венците могат да предизвикат възпаление, което да увеличи опасността да се развие болестта на Алцхаймер. 

Освен това, загубата на зъбите може да отразява общо липсата на грижа и на здравословни навици през целия живот на човека, обяснява екипът. 

Друга възможност според екипа може да е фактът, че дъвченето може да увеличи циркулацията на кръв и да подпомогне нивата на кислород в кръвта. За хора с по-малко зъби това може да се окаже по-трудно. Освен това, липсата на зъби може да попречи на човек да се храни пълноценно и здравословно. 

Изводите от изследването подчертават важността на подкрепата и пропагандирането на всички възможностите за грижа за денталното здраве, особено що се отнася за поддържане на състоянието на зъбите от най-ранна възраст, за да се намали риска от деменция по-късно през живота, коментират авторите на изследването  в статия, публикувана в American Geriatrics Society.

Намаляване на рисковете от деменция

Изследването не проследява механизмите, които са в основата на връзката между здравето  на устата и деменцията. Някои проучвания обаче защитават тезата, че заболяванията на венците могат да повишат нивото на възпалението в тялото на човека и така да допринесат за опасността да се развие деменция. Изследванията все повече се фокусират върху ролята, която играят възпаленията за развитие на деменцията. Това познание ще допринесе за нашето разбиране за рисковете за това заболяване. 

„Добрата грижа за зъбите е важна част от здравословния начин на живот, но ние не знаем до каква степен тя може да намали рисковете да се развие деменция“, коментира Роза Санчо, председател на британския Център за изследване на алхаймер.

„В момента най-доброто доказано правило за намаляване на риска от деменция е, че това, което е полезно за сърцето, е полезно и за главата. Да не се пуши, да се спазва здравословен и балансиран хранителен режим, да сме физически активни, да пием алкохол в умерени количества, да следим за нивата на холестерола и на кръвното налягане и да поддържаме здравословно тегло – всичко това са начини, с които можем да намалим риска да развием деменция“, смята тя.

Коментари