Публикация

Лекции в столичните училища за превенция на туберкулозата


Българското дружество по белодробни болести е инициатор на серия от образователни лекции на специалисти в часовете на класния ръководител пред десетокласници от средните училища в София.

Утре, когато се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата, от 12:30 часа
в 7 СОУ „Свети Седмочисленици” доц. Коста Костов, председател на БДББ и началник на Клиниката по белодробни болести към Военномедицинската академия, ще представи начините за превенция на заболяването.

Инициативата е част от националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010” и ще бъде проведена на два етапа във всички средни училища на територията на София.

Кампанията „Здраве за белия дроб 2010” започна през февруари, под патронажа на кмета на  София Йорданка Фандъкова.

Туберкулозата е една от най-старите болести, познати на човека. В миналото тя е била сред пандемиите, взели най-голям брой жертви. Всяка година от нея се разболяват 8 млн. души, а умират около 2-3 милиона.

Заболяването засяга повече хора в сравнение със СПИН, малария и тропически заболявания, взети заедно. По данни на Световната здравна организация една трета от населението на Земята носи причинителя му - бацила на Кох.

По последни данни за 2008 г. на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата” в България има:
- 3 151 болни с туберкулоза, от тях – 2 093 мъже (66%);
- 2 835 нови болни с туберкулоза (90%), 316 на повторно лечение (10%);
- 2 408 – с белодробна туберкулоза (76%), 743 – с извънбелодробна туберкулоза (24%);
 - 1 164 – с белодробна туберкулоза с наличие на бацили в храчките (48% от всички с белодробна туберкулоза);
 - 269 деца с туберкулоза (8% от всички болни).

Рисковите групи, уязвими зa развитие и бързо разпространение на туберкулозата, са
затворени колективи и лица, лишени от свобода, ромската общност, хора с алкохолна и наркотична зависимост, бежанци и търсещи убежище, децата на улицата, заразените с ХИВ/СПИН.

Повече информация за туберкулозата може да прочетете на официалния сайт на кампанията „Здраве за белия дроб 2010” на адрес: www.2010.thorax-bg.com.

Коментари