Публикация

Електронното здравеопазване - факт от средата на годината

Електронното здравеопазване - факт от средата на годината

Има одобрение и финансиране от 12 млн. лв. за единна национална информационна систем


Одобрение и финансиране в размер на 12 млн. лв. за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването получи служебното правителство.

Така от средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване – до тази информация ще има достъп и самият пациент“, информира в. „Труд“.

По този начин ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжкицялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант. За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

Задание за софтуера на тази система вече е разработено. То беше внесено в Министерството на здравеопазването преди две години, но досега отлежаване, неглижирано от екипа на бившия министър Петър Москов“. Това обяснява пред изданието д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, който е и част от работната група на заданието. 

По думите му въвеждането на единна електронна система ще осигури контрол от страна на пациента на всички нива в системата на здравеопазването – финансов, лекарствен, административен. Освен това информацията ще е на едно място. Ще бъде въведена електронна рецепта, което ще улесни пациента, както и работата на личните лекари и фармацевтите. Ще бъде интегрирана и електронна здравна карта.

Няколко са вариантите за неин носител – издаване на отделна пластика; поетапно поставяне на чип при подновяване на изтичащите лични карти; магнитна лента на европейската карта (с което ще отпадне и нуждата от ежегодното й преиздаване), допълва всекидневникът.

Коментари