Публикация

Палмово масло във всеки шести продукт у нас

Палмово масло във всеки шести продукт у нас

Санкциите за производители, които не го упоменават на етикетите, е между 500 и 1500 лв.


Във всеки шести продукт в магазините у нас кравето масло е заменено с рафинирано палмово олио.
Това е установило изследване на асоциацията „Активни потребители“, информира БНТ.

Употребата на палмово масло все повече се налага, защото е близо 3 три пъти по-евтино.

Глобите за производителите, които го използват в продуктите си, без да са го отбелязали на етикетите, е между 500 и 1500 лева. Според Агенцията по безопасност на храните обаче санкциите са прекалено ниски и трябва да бъдат увеличени тройно, тъй като заместването на кравето масло - особено в детските храни, заявява създава потенциална опасност за здравето.

Когато кравето масло бъде извлечено от млякото, за да се направи един продукт имитационен, и се замести кравето масло с палмово, нямаме нито калций, защото се дръпва в процеса на обезмасляване, нямаме витамин А и нямаме и малкото витамин D и всъщност косвено можем да навредим на растежа“, поясни пред националната телевизия доц. Дарина Найденова, диетолог.

Суровината намира приложение не само в млечната индустрия, но и в производството вафли, бисквити, солети, закуски, сладолед и други лакомства. Задължението на производителите е да обявят присъствието ѝ в етикета. Потребителят трябва сам да прецени рисковете.

Според доц. Найденова има начин да се погрижим за своето здраве:
„Алтернативата е да се върнем към някои домашно приготвени сладкиши, а другата са малките фурни, където продават по-бутикови продукти, но пък са с по-висока цена. За съжаление никога евтиното не излиза по-добре за здравето“.

Коментари

Дани По
15 мар 2017 22:44

Не разбрах от статията защо палмовото масло да е вредно?