Публикация

МЗ да  спре саморазправата и конфронтацията със спешните медици

В тази война няма да има победители, ще има много загуби за нас, за пациентите ни и за държавата ни.


До Министърa на здравеопазването

До ФСЗ на КНСБ

До МФ Подкрепа

До БЛС

До БАПЗГ

До EuSEM

До медиите

 

Протестна декларация

на УС на Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ НАРСМП по повод проявите на дискриминация спрямо спешни медици, които са наши членове

Ние спешните медици заявяваме, че през последните два месеца Министерство на здравеопазването ни лиши от идентичност и ни подложи на дискриминация.

Останахме без национален консултант и без действаща значителна част от медицинския стандарт по спешна медицина, визираща дейността на спешните болнични портали.

Официално се легализира превръщането ни в заместници на извършителите на първична медицинска помощ в извънработното им време чрез НРД 2017 г., без да бъдем изслушани и независимо от протестите ни.

Преди седмица, заради критиките отправени от УС на НАРСМП, по поръчка бе отстранен от работа председателят на НАРСМП. Научихме от наши членове в страната, че на 13.03.2017 г.  МЗ е изпратило писмо до директорите на всички ЦСМП в страната с искане да изпратят в срок до 16 ч. на 14.03.2017 г. справки за броя лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори и санитари, членуващи в „асоциацията на д-р Кателиева”.

С каква цел МЗ иска информация за  броя на членовете ни? Вероятно, за да ни наказва, сплашва или уволнява, както постъпи с председателя ни. Защо МЗ счита, че директорите на ЦСМП имат информация за членовете на едно независимо сдружение, създадено и съществуващо съгласно действащото ни законодателство? Трябва ли да очакваме подобни писма от МЗ  и до директорите на болници в които има спешни медици?

УС на НАРСМП възприема този акт като проява на дискриминация от страна на МЗ спрямо нашите членове. НАРСМП е легитимна организация, създадена съгласно действащото българско законодателство и пълноправен член на EuSEM. Сдружението ни не дължи отчет за членската си маса на никого освен на предвидените по закон структури на министерствата на правосъдието и финансите и на международната организация в която членуваме.

Обръщаме се към съсловните и синдикалните организации, в които членуваме, да защитят погазените ни права от МЗ в разрез с чл.8 ал.3 от Кодекса на труда. Копие на тази декларация, преведена на английски, ще изпратим на Съвета на EuSEM и ще настояваме в дневния ред на Съвета на EuSEM на 1.04.2017 г. в Брюксел да бъде включено обсъждане на случващото се със спешните медици в България.

Настояваме МЗ да  спре политиката на разрушение, саморазправа и конфронтация с нас дни преди парламентарните избори. В тази война няма да има победители, ще има много загуби за нас, за пациентите ни и за държавата ни.

                                                         

 

14.03.2017 г.                                                              С уважение:

Гр. София                                                                               Д-р Д. Кателиева

/председател на НАРСМП/

Коментари