Публикация

Д-р Кунчев: Епидемията от морбили в Румъния е заради по-слабо имунизационно покритие

Д-р Кунчев: Епидемията от морбили в Румъния е заради по-слабо имунизационно покритие

Риск от разпространение на болестта има за всички съседни страни, макар и той да не е толкова непосредствен, предупреди експертът


Румъния се сблъсква със сериозна епидемия от морбили, започнала още в средата на миналата година. До момента там вече са регистрирани над 3 100 случая, 17 от тях са със смъртен изход.

Естествено, че когато нещо се случва при съседите, винаги има опасност то да има отражение и върху нас, макар и рискът да не е непосредствен.

Това коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред БНР по повод повишената заболеваемост от морбили в съседната страна.

Той отбеляза, че случаите в Румъния започват да намаляват. Болестта се разпространява и в Унгария - една болница е поставена под карантина.

По думите му до ситуацията в северната ни съседка се е стигнало поради недостатъчното имунизационно покритие.

Всяка страна, в която имунизациите на населението паднат под 80%, е в риск от развитие или на отделни случаи, или на епидемични взривове и епидемии от съответното заболяване. Това е факт за Румъния през последните няколко години и съвсем закономерно това беше последвано от морбилна епидемия“, коментира д-р Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор припомни за епидемията от морбили в ромските махали у нас преди 7-8 години, засегнала 24 хиляди деца. Тогава бяха регистрирани 24 смъртни случая. 

Д-р Кунчев допълни, че родители с антиваксинални настроения търсят начин да избегнат имунизациите на децата си и по този начин поставят в риск живота им и този на останалите.

Засега според държавния здравен инспектор имунизационното покритие в България е сравнително добро – през миналата година при първия прием на ваксината на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а при реимунизация на 12-годишна възраст стойностите са 88%. 

По принцип се счита, че една имунизация е успешна, ако покрива 95% от населението. Има какво да се прави в тази област“, подчерта д-р Кунчев.

Експертът уточни, че за ваксинираните деца у нас няма опасност да се заразят с морбили.

Нямаме досега случай на дете, на което са поставени двете дози ваксина, да е развило морбили, дори и по време на епидемия“, подчерта д-р Кунчев.

И предупреди, че „морбили е най-заразната заразна болест - индексът на заразяване при нея е много висок и рискът да се разболеем, ако не сме имунизирани, е огромен“.

Междувременно Министерството на здравеопазването съобщи, че няма опасност от разпространението на морбили на територията на страната. От ведомството разпоредиха всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата до 18 години.

Коментари