Публикация

Канадско проучване: Неуспялото лечение на безплодие може да увреди сърцето на жената

Канадско проучване: Неуспялото лечение на безплодие може да увреди сърцето на жената

Досега не са правени проучвания за дълготрайните ефекти от лечението при безплодие върху здравето на сърцето


Жени, които не са забременели, след като са преминали лечение за безплодие с гонадотропин, са по-застрашени от сърдечен удар или инсулт от тези, при които лечението е било успешно, установи ново проучване в Канада. Терапията с гонадотропин обикновено се провежда като подготовка на жената за процедура ин витро или  друга технология по асистирана репродукция.

Изследвания, проведени по-рано, вече установиха, че вероятно има връзка между терапиите при безплодие и наличието на краткотраен риск от сърдечносъдови проблеми. Екипът обаче подчертава, че досега не са правени проучвания за дълготрайните ефекти от лечението при безплодие върху здравето на сърцето, особено при жени, при които тези терапии са се оказали неуспешни.

Уникален сърдечносъдов стрес тест

Провалът на терапията за безплодие може да е ранен индикатор за бъдеща сърдечносъдова опасност, защото действа като уникален сърдечносъдов стрес тест, обясняват изследователите, цитирани от изданието Medical news today.

В допълнение към това, терапията при безплодие може да доведе до вредни за сърцето състояния, като провокира тромбоза. Това се получава, когато при хиперстимулацията на яйчниците се активира ренин-ангиотензиновата система или се причинява съдово нараняване, обясняват от екипа.

За да се установи как провалът при лечение на безплодие се отразява на здравето на жените в дългосрочен план, изследователите проучили данните за 28 442 жени със средна възраст 35 години.  Всяка от тях била преминала през терапия срещу безплодие на основата на гонадотропин в Онтарио, Канада, между април 1993 г. и март 2011 г. След това те били проследявани до март 2015 г. Средно всяка от жените преминала през 3 терапии за лечение на безплодието.

Сърдечносъдовият риск се увеличава с 19%

От наблюдаваните жени, 9 349 родили до една година след започване на терапията. За останалите тя се оказала неуспешна. Те били наблюдавани след това средно по 8.4 години, като за този период били констатирани 2 686 различни проблемни състояния на сърдечносъдовата система.

В сравнение с тези, които забременели  и родили след терапията, жените, които не успели да забременеят, били с 19% по-застрашени от  сърдечносъдови проблеми, особено инсулт и сърдечна недостатъчност, констатирали учените.

Екипът обаче уточнява, че абсолютният риск от сърдечносъдови проблеми при жени, които не са забременели след терапията, е сравнително нисък. 10 от всеки 1000 такива жени имали проблеми със сърцето в период от 10 години. За сравнение, при жените, родили след терапия, това съотношение е 6 на 1000.

Все пак изследователите от екипа смятат, че терапиите при безплодие може да се окажат рисков фактор за сърдечносъдовата система при такива жени. Тази връзка трябва да се изследва по-детайлно в бъдеще, заключават канадските учени.

​​​​​​​

Екипът също така подчертава, че изследването му не е обхванало всички терапии за лечение на безплодието, особено по-малко инвазивните форми.

„Не искаме да плашим жените, които се подлагат на  терапия за безплодие. Ние ги съветваме да бъдат бдителни с напредването на възрастта, да следят здравето си и да напомнят на своя лекар за терапията, на която са се подложили години по-рано. За техния личен лекар това може да е възможност да анализира отново други рискови фактори за сърдечни заболявания и да обсъди заедно с жената начини за превенция на бъдещи сърдечни проблеми“, коментира съавторът на изследването д-р Доналд Ределмейер. 

Коментари