Публикация

Мираж ли е сексът при болки в гърба и кръста ?

Висок е процента на хората с болки в гърба и кръста, но е нищожен процента на хората които признават причината за тях, когато се отнася за отношенията в спалнята. В здравните заведения никога не се обяснява на хората как да поддържат интимните си отношения с партньора до себе си.


Висок е процента на хората с болки в гърба и кръста, но е нищожен процента на хората които признават причината за тях, когато се отнася за отношенията в спалнята. В България хората не са свикнали да говорят за секса открито, а в болничните и здравни заведения никога не обясняват на хората как да поддържат интимните си отношения с партньора до себе си, когато имат някакъв здравословен проблем, ограничаващ свободното практикуване. 

За много от хората, които страдат от болки в гърба, опитите да поддържат здравословен сексуален живот може да бъдат разочароващи. Но болките в гърба не трябва да означават никакъв секс, въпреки че това може да означава предприемане на различен подход към правенето на любов. Както се казва, "Когато има желание, има и начин." Първата стъпка е да получите диагноза за болката от лекар или терапевт. Не забравяйте, че сексуалността е неразделна част от нормалните, здрави взаимоотношения. Така че не забравяйте да попитате как съответното състояние може да я засегне, и следвайте съветите. В най-добрия случай и двамата партньори трябва да са налице, за да ги чуят.


Емоционални и психологически проблеми

Разбираемо, ограниченията, породени от болките в гърба могат да произвеждат стрес, който може да навреди на отношенията. Човекът, който няма болка  често му е трудно да разбере какво преживява партньора му. Отрицателните ефекти заради болката причиняваща смущения в сексуалния живот понякога може да се разпространят и в други аспекти на отношенията.

Добрата комуникация е от решаващо значение. В противен случай, единият партньор може погрешно да тълкува нежеланието да се ангажират в сексуална активност като извинение за да не иска да бъдат близки, което може да доведе до чувство на отхвърляне и негодувание.
За да се намали напрежението, опитайте се да  създадете атмосфера, в която нито един от партньорите няма да се чувства напрегнат.

Позиции и подходи

Хората с болки в кръста и гърба може да се разделят условно на две групи. При първите безболезнената позиция е наведен напред (флексия), при останалите е стоеж прав или огъване назад (екстензия).
    Екстензия / застанал прав:

 За някои хора с дегенеративни заболявания на диск или дискова херния, като се изправят прави или се огънат назад има тенденция да се чувстват по-добре и респективно при навеждането напред болката да се влошава.

    Флексия:

 Някои хора с гръбначна стеноза,  се чувстват по-добре, когато  се наведат напред и се влошават, когато стоят по-изправени.
         Тези различия трябва да бъдат взети в предвид при вземането на решение, кои сексуални позиции са по-удачни и подходящи.


Когато се изправи прав се чувства по-добре:

Например, ако един мъж с болки в кръста предпочита "екстензия", тогава той може да  използва мисионерската поза, като жената е на колене към гърдите си. За да стане това, мъжът трябва да се задържи на ръцете си, така че гърбът му е изправен или повече в екстензия. Или тя може да го възседне (обърната с гръб или към него), докато той лежи по гръб с възглавница под кръста или може да седне в удобен фотьойл.

Жени с този вид болка в кръста може да лежат по корем с възглавница под гърдите си, така че партньора и да е отзад. Или тя може да го възседне - с лице към него или обратно - когато той седи на стол, който и позволява да контролира и двете позиции - на долната част на гърба и нейното движение. Също може да  използва мисионерската поза, с плоска възглавница и като внимавате да не се огъват краката прекалено. Внимавайте да не предизвикате флексия.

Когато наведе напред се чувства по-добре:

Един мъж с болки в кръста, който предпочита флексия може да бъде по-удобно проникването в партньора отзад, тъй като  и двамата коленичат в леглото. Също така, те могат да се застанат в странично легнало положение (нарича се фетална позиция или spooning).

Една жена с този вид болка в кръста може да опита мисионерската поза. Колкото повече тя вдигне коленете си нагоре, толкова повече гръбначния стълб ще се огъне. Ако реши да възседне мъжа, тя трябва да се наведе напред и да сложи гърдите върху неговите.

Всеки, който страда от силна болка в гърба трябва да лежи на сравнително твърда повърхност с възглавници, подкрепящи коленете и главата, с малка навита кърпа поставена под долната част на гърба. Позиция, в която и двамата партньори са на една страна може да сработи.

За някои хора, позициите, които позволяват  генитално сношение може да са твърде болезнени. В този случай, партньорите могат да опитат други опции, които са по-малко натоварващи гърба, като например масаж, нежно докосване или орален секс.

Като правило, партньор, с болки в гърба трябва да заеме пасивна роля в правенето на любов, като другия партньор го стимулира по много спокоен начин. Трябва да се определят колкото е възможно, които движения са удобни и кои от тях причиняват болки и трябва да се избягват.

Опитвайки нови позиции може да достигнете до нова интимност между партньорите. Само защото болките в гърба ограничават нечии физически способности, не ознавача да ограничат чувствата и усещането. Възстановяването на здравите сексуални отношения ще намали стреса, а по-ниският стрес често води до по-малко болка.

Коментари

Изключително интересен материал, от който могат да се възползват много хора. Поздравления!