Публикация

Хаотичното хранене уврежда червата

Хаотичното хранене уврежда червата

Д-р Зоя МАДЖАРОВА, гастроентеролог, МЦ „Хубча“, София


Проблемът с чревните смущения напоследък стана масов. Над 90 %  от пациентите, които идват в моя кабинет, независимо от възраст и пол, имат едни и същи оплаквания - подуване на корема, газове, колики, нарушен ритъм на изхожданията.

Страдат не само хората, които се хранят безразборно

Една от причините за чревните неразположения са многото ентеровируси напоследък, които поразяват чревната флора. Другата съществена причина е твърде лошото качество на храната като цяло, за което все по-често се говори. Прави впечатление, че проблеми с червата имат не само хора, които се хранят хаотично и безобразно, но дори тези със сравнително добра култура на хранене. Проблемите са наистина масови – подуване, къркорене, дискомфорт, газове, чувство на тежест.

Преяждането и смесването на различни храни предизвикват чревни проблеми

На Запад се смята, че основната причина е непоносимост към глутена, и съветът е да се избягват продуктите на базата на пшеницата – тестени изделия, сладкиши, фиде, макарони. В страните от Изтока медиците пък изтъкват като причина предимно консумацията на месо и млечни продукти. Ако вземем предвид всичко това, виждаме, че списъкът на подходящите храни рязко намалява. Затова като гастроентеролог с опит препоръчвам на пациентите, които страдат от чревен дискомфорт, да се хранят често и по малко, да не смесват прекалено много видове храни и все пак да внимават за качеството на продуктите.

Традиционно е мнението, че силно газообразуващи са варивата – леща, боб, грах, газираните напитки и те донякъде трябва да се ограничават. Но моите наблюдения показват, че по-неблагоприятно действа смесването на въглехидрати, белтъчини, мазнини. Тези комбинации трябва да се избягват, особено от хората с проблеми с червата.

Храненето на крак носи допълнителен стрес

Що се отнася до възрастта на пациентите – най-разпространен е чревният дискомфорт при млади, работещи хора, които не отделят време да се хранят, а и живеят под стрес. По принцип това страдание се повлиява трудно, защото не е лесно да се коригира режимът на хранене и да се възстанови флората в червата.

Можем да подпомогнем червата с подходящи средства

Общо взето, препоръчваме ензимни препарати, които да подобрят храносмилането, пробиотици и медикаменти, които да „оберат“ газовете. Продуктът „Комфортекс“ върши добра работа и е абсолютно безвреден. Пациентите, който го приемат, усещат подобрение. Важно е, че той е на растителна основа, съдържа екстракти от 12 билки. Облекчава чувството на тежест след нахранване, има лек обезболяващ ефект, намалява метеоризма. Таблетките са приятни на вкус, което не е без значение. Но за да има ефект, препаратът трябва да се употребява по-продължително време. А когато се подобри състоянието, вече може да се приема само при необходимост, примерно след обилно нахранване или при дискомфорт. Много добър е ефектът, когато го комбинираме и с добър пробиотик, за да може червата да си възвърнат нарушената функция. При чревен дискомфорт би трябвало всички пациенти, които имат фамилна обремененост с полипи, рак на дебелото черво, болест на Крон, язвен колит задължително да си правят навременна профилактична колоноскопия. 

Коментари