Публикация

Пациентите с глаукома трябва да посещават редовно очен лекар

От януари тази година броят на прегледите за диспансеризирани пациенти, заплащани от НЗОК, е увеличен от 2 на 4.


Глаукомата е сериозно заболяване, към което болните трябва да се отнасят отговорно, защото води до необратима загуба на зрението. Пациентите трябва да знаят, че е необходимо да ходят редовно на лекар, защото недобрият контрол крие риск от появата на усложнения. 

От януари 2017 г. беше увеличен броят на възможните профилактични прегледи за диспансеризираните болни, заплащани от НЗОК, от 2 на 4 за година. Това стана благодарение на усилията на пациентските общности и научните дружества на офталмолозите. Специалистите препоръчват на пациентите да се възползват от новата възможност, защото по този начин може да се постигне добър контрол на заболяването.

Пред постигането на добър контрол стоят няколко проблема. Единият е свързан с големия брой неосигурени пациенти, което води до частичен достъп до необходимата им терапия. Другият е реимбурсацията на медикаментите за лечение на глаукомата, където има още какво да се желае.  

По време на Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март, хората трябва да бъдат информирани, че глаукомата не e пряко свързано с високото очно налягане. Заболяването се появява и при нормално налягане. При глаукомата става въпрос за една сериозна невропатия, при която се уврежда оптичния нерв. Загубеното зрение, в резултат на болестта не може да бъде възстановено. Ето защо колкото по-рано се открие глаукомата, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. 

Коментари

Mного  добре  поднесена  информация

Тихомир Ушев
17 мар 2017 13:20

Интересно е дали човек усеща някакви признаци, ако има глаукома с нормално очно налягане. Тя май е най-коварната, защото дори офталмолог може да я пропусне...

Браво на офталмолозите и пациенските организации!По-честият и добър контрол на това за -боляване ще помогне на страдащите и ще спести средства.Поздрави за Проф.Л.Войнов-Людмила Костова-Враца