Публикация

Когато си навехнем глезена

Нестероидните противовъзпалителн намират широко приложение и заради обезболяващото действие.


Какво представлява навяхването на ставата, колко сериозна е тази травма, какво да се предприеме веднага след настъпването ѝ и необходима ли е консултация с лекар? Ето и съветите на д-р Павел Кастаманов, ортопед в УМБАЛСМ „Пирогов“:

Навяхване на глезенната става – това са 99% от леката патология при нас. Всеки знае колко лесно се получава тази травма – достатъчно е за миг да се загуби баланс при ходенето и човек да не стъпи на правилната част на ходилото. Получава се силно усукване и това по-често се случва при млади, здрави хора, при които сухожилията са в добро състояние, костите не са увредени, няма артрозни изменения. Просто самите сухожилия се усукват и жестоко се разтягат.

Освен болката, която веднага принуждава човек да си обездвижи контузения крайник, се появява и оток на мястото, понякога може да не е много голям. Това е последица от възпалителния процес, който се е получил като реакция на организма след травмата. Възможно е да има зачервяване, да има хематом от частично разкъсване на обвивките на сухожилията. И пациентите са притеснени, докато не отхвърлим с рентгенова снимка евентуално счупване на костта.

Ако човек пренебрегне травмата, реши, че има само безобидно навяхване, а всъщност костта е счупена,

това може да доведе до неприятни последици. Защото счупването ще зарасне, но неправилно, неанатомично. Което води до изменение на ставата. А при такова зарастване вече се променя дължината на сухожилието, доста промени настъпват в ставата и дори може да се стигне до инвалидизиране в някаква степен. Така че правилото е да се направи преглед и рентгенова снимка. Разбира се, когато счупването е тежко, ние го установяваме веднага. Но при един оток и нормална конфигурация на ставата не можем да бъдем сигурни и правим снимка. Понякога се налага след седмица да направим втора.

При някои навяхвания може да се получат много тежки разкъсвания на ставата и въпреки обездвижването и лечението може да остане болка. И тогава се изисква също оперативна намеса, за да се зашият връзките.

Ако навяхването е леко, което е и най-често – обездвижваме обикновено с гипс или с по-модерни ортезни средства и предписваме медикаментозно лечение.

Нестероидните противовъзпалителни, какъвто е „Долорен“ примерно, намират широко приложение

и заради обезболяващото действие. С намаляването на възпалението спада и отокът, облекчава се и болката. Така пациентът по-бързо се възстановява. 

Строго индивидуално е времето, за което отминава болката при навяхване. Има някаква граница от около три седмици, през които трябва да бъде обездвижена ставата. Но някои хора се чувстват добре след десетина дни, други пък ги боли с месеци. Що се отнася до хематомите, при навяхванията те са подкожни и не причиняват някакви сериозни проблеми.

Важно е да се знае каква е адекватната реакция при навяхване още преди посещението при лекар. Първото е да се обездвижи крайникът с подръчни средства – това е презастраховка, че дори и да има счупване, то няма да се усложни. Най-основното е

незабавно да се сложи лед на мястото и това да се прави в продължение на 24 часа.

Ледът свива съдовете и намалява притока на кръв, оттам спада и отокът. Ледът не бива обаче да се поставя директно върху кожата, защото може да причини изгаряне. Добре е пострадалият крак да се държи повдигнат на възглавница. Виждал съм да се прилагат най-различни бабини лекове – на навехнатата става се поставят всякакви зеленчуци - лук, картофи, зеле. Те нямат никакъв ефект, дори някои увеличават отока.

Много често имаме пациенти с навехнати стави сред т. нар. неделни футболисти. Събират се в квартала да поритат, но не загряват предварително.

Такива травми се получават и при волейбол, баскетбол, тенис – спортове, при които има скачане, рязка смяна на посоката. Що се отнася до ските – там паданията по-често причиняват счупвания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари