Публикация

Правителството отпуска 20 млн. лв. за ваксини

Правителството отпуска 20 млн. лв. за ваксини

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет


Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на здравното министерство в размер на 20 млн. лв., като средствата са предназначени за заплащане на ваксини, включени в имунизационния календар за 2017 г. 

Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет, съобщиха от Министерския съвет.

Имунопрофилактиката е най-ефективният начин за предпазване от заразни болести. Изпълнението и финансирането на Националния имунизационен календар е важна част от държавната здравна политика, тъй като осигурява превенция срещу редица сериозни заболявания като туберкулоза, тетанус, дифтерия, коклюш, полиомиелит, хепатит Б, Кримска хеморагична треска, бяс, морбили, паротит, рубеола и други.

Пресцентърът на кабинета съобщава още, че по бюджета на Министерството на здравеопазването за тази година не е осигурено пълно финансиране за нуждите на задължителната имунопрофилактика в страната. А това очертавало реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини и биопродукти за задължителните и целеви мероприятия. 

Предвид социалната значимост на този въпрос, с приетото постановление правителството предприема действия по осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Преди дни здравното министерство прекрати част от обществената поръчка за доставка на ваксини за задължителния имунизационен календар, за целеви имунизации и реимунизации поради липса на подадени оферти. Стана ясно, че на търга са се явили участници само за две от обявените 8 позиции.

Няма желаещи кандидати да доставят ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, също така и срещу бяс, коремен тиф, за човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска хеморагична треска, серум срещу антракс, както и противобутилинов серум. 

Коментари