Публикация

МЗ: Недопустимо е гилдията на спешните лекари да бъде употребявана за лични амбиции

МЗ: Недопустимо е гилдията на спешните лекари да бъде употребявана за лични амбиции

Ведомството категорично отхвърля обвинението за проява на дискриминационно отношение и остро осъжда всяването на страх у работещите в системата


Министерството на здравеопазването цени високо съвместната работа с професионалните и съсловни организации. Само в условията на диалог и взаимно сътрудничество могат да бъдат изработени устойчиви и обществено полезни политики.

Това заявяват от ведомството, като уточняват, че МЗ остро се противопоставя на всяка злоупотреба със съсловни интереси в лична полза, както и срещу опитите да се манипулира общественото мнение с цел да се оказва неправомерен натиск върху държавата.

Позицията на министерството идва в отговор на писмото на д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, в което тя съобщи, че е била уволнена от „Пирогов“ „по поръчка на един отмъстителен министър“. В последвалите медийни изяви д-р Кателиева отбеляза, че в здравната система в момента има масова чистка на хората с прогресивно мислене, както и че е налице сериозна подмяна в политиката на спешната помощ.

От пресцентъра (публикуваме мнението без редакторска намесаизтъкват още

„След серия от публични атаки и клевети, МЗ изиска от всички Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) справка за членуващите в Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП).

Данните показват, че от 7 111 служители в системата на спешната помощ в НАРСМП членуват 516 души или 7,2%. Сред тях лекари са едва 69 души или 6,4% от всички лекари в системата (в ЦСМП в страната работят общо 1 078 спешни лекари). 

Наред с проблема за представителността, който ясно личи от изнесените факти, се констатира, че дейността на асоциацията не е публична, няма информация за заседания на колективни органи и за легитимно взети решения.

По тези причини Министерството на здравеопазването счита, че всички твърдения на д-р Десислава Кателиева, представяща се за представляваща всички спешни медици в страната, следва да се приемат като лично мнение и не могат по никакъв начин да ангажират гилдията в нейната цялост. Недопустимо е да се присвоява съсловният глас, да се използва за лични интриги и за медиен рекет срещу закона.

Настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването се отнася с уважение към труда на работещите в системата на спешната помощ и има пълно разбиране за техните проблеми – недофинансиране, липса на достатъчно кадри, необходимост от нова техника и апаратура. Именно за това екипът на МЗ работи активно за изпълнението на Концепцията за развитие на спешната помощ в България и за навременната реализация на проекта за спешната помощ по оперативна програма „Региони в растеж“. 

На 28 февруари беше подписан и договор между здравното и социалното министерство по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Окончателната отмяна на стандарта за спешна помощ е постановена с Решение № 2759/07.03.2017 г. на 5-членен състав на Върховния административен съд, по дело, образувано на основание обща жалба на сдружение „Българска болнична асоциация“, сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, сдружение „Национално сдружение на частните болници“ и сдружението на общинските болници в България.

Оспорването му е заварено положение за настоящото ръководство. Отмяната на текстове, касаещи характеристиката на структури за болнична медицинска помощ, осъществяващи спешна медицина, по никакъв начин няма да се отрази върху качеството на медицинската помощ, нито ще създаде неудобства за лекари и пациенти.

Министерството на здравеопазването категорично отхвърля обвинението за проява на пряко или косвено дискриминационно отношение и остро осъжда всяването на страх у работещите в системата лекари, сестри, санитари и фелдшери чрез насаждането на предубедености за „наказване, сплашване, уволнение“, „саморазправа, конфронтация, разрушение“ и т.н. 

Недопустимо е да се злоупотребява с доверието на лекари и пациенти и да се спекулира с нормативни актове и трудови правоотношения, когато от страна на МЗ българското законодателство е спазено до последната му буква“.

" }-->

Коментари