Публикация

6 ползи от нара за здравето на мъжа и жената

6 ползи от нара за здравето на мъжа и жената

Веществата в червения плод предотвратяват затлъстяване, помагат при рак на гърдата и еректилна дисфункция


Обикновено когато говорим за суперхрана, си представяме нещо зелено. Има обаче здравословни храни и в „червената“ група и такъв е нарът. Плодът, който е богат на антиоксиданти, е изключително полезен за здравословни проблеми както на мъжете, така и на жените, и може дори да удължава живота. 

Яркочервеният плод съдържа три вида антиоксидантни феноли, между които са танини, антоцианини и елагова киселина. Антиоксидантните свойства на нара се дължат главно на съединенията на елагитанин, заради които червеният плод е толкова полезен за ума и за тялото на човека. Интересното е, че плодът запазва хранителните си свойства и когато е изцеден на сок и затова е класиран в САЩ сред 10-те най-здравословни напитки, пише изданието Medical daily. 

Ето и 6-те най-важни ползи от нара за здравето на мъжа и жената:

Бори се със затлъстяването

225 грама сок от нар на ден са достатъчни за регулиране на теглото и за предотвратяване на затлъстяване. Много хора са с наднормено тегло, тъй като ядат или пият повече, отколкото тялото им има нужда. Други пък са измъчвани от постоянното желание да хапват нещо, тъй като мозъчните им центрове, които трябва да регистрират ситост, изпращат сигнала, че вече не са гладни, дълго след като са се хранили.  Нарът се бори със затлъстяването, като ограничава усещането за глад и създава чувството за ситост. Според учените ефектът се дължи на свойствата на полифенолите на плода, които играят ролята на фактор, потискащ апетита. 

Пази от сърдечносъдова болест

Нарът може да е много полезен в превенцията на сърдечносъдовите заболявания и смъртните случаи, дължащи се на тях. Изследване от 2010 г. показва, че 800 милиграма масло от семки на нар на ден, вземани  в продължение на 4 седмици, понижават нивото на триглицеридите – една от основните форми на мазнини в организма, които се освобождават при нужда от енергия. Също така, сокът от нар подобрява съотношението между триглицеридите и „добрия“ HDL холестерол. В допълнение, учени установиха, че половин чаша сок от нар и три фурми на ден пазят от инфаркт и инсулт. Смята се, защитните свойства на плода се дължат на антиоксидантите, които той съдържа. 

Предпазва от рак на гърдата

Фитохимикалите  в нара могат да помогнат за превенция и дори за забавяне на растежа на различни видове тумори на гърдата. Изследване, проведено през 2010 г., констатира, че елагитанините от плода спират растежа на положителен за естроген рецептор рак на гърдата.

Елагитанините действат, като блокират ароматаза – ключов ензим, използван от организма, за да произвежда естроген. Тези вещества също така ограничават и растежа на тумора на гърдата, като предотвратяват удвояването на раковите клетки и растежа на тези естроген рецептори. Най-ефективен е елагитанинът уролитин В, който спира растежа на клетките на рака на гърдата. 

Подобрява паметта

Установено е, че полифенолите в нара спомагат за здравето на мозъка, като подобряват паметта при хората над средна възраст. Обикновено когнитивните способности на човека като реч и памет се влошават с напредването на възрастта. Следването на един здравословен хранителен режим обаче значително ще намали влиянието на стареенето. 

Пиенето на сок от нар е от ключово значение, за да имате по-млад и здрав мозък. Проучване от 2013 г. показва, че пиенето на 225 гр. сок от нар  всеки ден в продължение на 4 седмици значително повишава показателите за вербална и визуална памет при хора на и над средната възраст, които има оплаквания за малки проблеми с паметта. Ефектът на сока от нар има както незабавен, така и дългосрочен ефект. 

Помага при артрит

Хранителният режим играе важна роля при артритните възпаления. Нарът е храна с противовъзпалително действие, която може да помогне да се неутрализира възпалението и да се облекчат симптомите. Изследване от 2016 г. установява, че екстракт от нар намалява биомаркерите на ревматоидния артрит и оксидативния стрес. Пациенти, които вземат екстракта по 2 пъти на ден, се оплакват по-малко от напрегнатост в ставите, подуване и болки. Изследователите смятат, че противовъзпалителният ефект на нара се дължи на антиоксидантите в него.  

Лекува еректилна дисфункция

Установено е, че мъжете, които пият сок от нар, имат по-малко сексуални проблеми. Изследване от 2007 г. показа, че ежедневното пиене на 100-процентов сок от плода помага при еректилна дисфункция. Половината от участниците в проучването заявили, че имат подобрение в еректилната функция, след като пиели по една чаена чаша от сока всяка вечер в продължение на 2 седмици, а след това за още 4 седмици. Отново изследователите смятат, че ефектът на нара се дължи на антиоксидантните вещества в него, които могат да спрат свободните радикали от кръвта, която навлиза в половия член на мъжа. 

 

Коментари