Публикация

80 хил. лв. са събрани за Ахмед, който отстъпи на момче реда си за трансплантация

80 хил. лв. са събрани за Ахмед, който отстъпи на момче реда си за трансплантация

Планира се 62-годишният мъж да замине за операция в Истанбул


сн. в. "24 часа"

Само за два дни добри хора са дарили 80 000 лева за бъбречната трансплантация на Ахмед Моллов от Пещера, който преди 5 години отстъпил реда си на момче, информира в. „24 часа“.

62-годишният Ахмед страда от хронична бъбречна недостатъчност. От 7 години е включен в листата на чакащите за присаждане на бъбрек.

През тези години здравословното му състояние постоянно се влошавало, той е със 100% трайна нетрудоспособност и не може да се движи без чужда помощ. В последните 6 години през ден е на хемодиализа, тъй като бъбреците му окончателно спрели да работят.

Преди 4 години и 8 месеца от „Александровска“ болница се обадили на Ахмед, че има донор. Когато отишъл в лечебното заведения, разбрал, че там са извикали общо четирима души, които са със сходни показатели с дарения орган. Лекарите го попитали дали ще се откаже от трансплантация в полза на 14-годишно момче, което също се нуждае спешно от нея. Мъжът веднага се съгласил. Имал две дъщери и не можел да си представи, ако нещо се случи с тях. 

Без да се двоуми, без да се замисли“, споделя съпругата му Кери пред всекидневника. 

Но състоянието на мъжа й вече е критично. Вследствие на бъбречната недостатъчност е развил подагрозен артрит, имал проблеми със сърцето, които довели до поставянето на два байпаса, започнал да се уврежда и слухът му. Кери Моллова е решила да стане донор на съпруга си и да му дари единия си бъбрек. Двамата се консултирали преди дни с турския хирург с български корени проф. Баръш Акан, известен специалист трансплантолог. От него те получили уверение, че операцията е възможна. Тя ще бъде извършена в Бридж медикал в Истанбул. 

Единствен проблем се оказала цената за трансплантацията, която е 23 хил. евро. Семейството разполагало само с 10 хил. лева. 

На призива за помощ на Кери Моллова от преди два дни са се отзовали  добри хора, като събраната сума вече е 80 хил. лв. 

Много сме благодарни. Парите, които останат след операцията, ще дарим на други болни“, каза Кери пред в. „24 часа“.

Тя се обърна към хората да не даряват повече, защото средствата са напълно достатъчни за всички процедури по трансплантацията и следоперативното възстановяване на двамата.

В момента Ахмед е в пазарджишката болница, тъй като лекарите открили опасна аритмия, която може да доведе до инфаркт. Веднага след като бъде стабилизиран, той и съпругата му ще заминат за клиниката в Истанбул за бъбречната трансплантация.

Коментари