Публикация

Антиоксидантите са и за здрави хора, които се хранят набързо

Антиоксидантите са и за здрави хора, които се хранят набързо

Най-много от неблагоприятните свободни радикали съдържат препържените, силно препечените и карамелизираните храни

 

доц. Светослав Ханджиев

С доц. Светослав Ханджиев разговаря Камен Здравков

Доц. д-р Светослав Ханджиев е сред водещите диетолози в страната, член на Европейската академия на науките по хранене (ЕАNS), президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ (BASORD). Редовен участник и лектор на престижни научни форуми у нас и в чужбина, автор на статии в специализираните медицински издания.

Доц. Ханджиев, оправдан ли е страхът у хората от така наречените свободни радикали, май си ги представяме като някакви чудовища?

Това действително е много актуална тема, защото има неоспорими доказателства, че редица дискретни и по-сериозни увреди, включително болестни промени в организма се свързват с въздействието на свободните радикали или казано по друг начин – оксидантите. От биохимична гледна точка става въпрос за свръхреактивни форми на кислорода, на азота и други. Няма смисъл да живеем под страх от тези вещества, защото самият стрес увеличава вредата от оксидантите. Важното е да имаме познания за тях и да противодействаме разумно.

Откъде и как оксидантите попадат в тялото ни?

От една страна, те се генерират постоянно в организма по пътя на нормалната обмяна на веществата, т.е. става въпрос за един естествен процес. Но има и външен внос, който вече зависи най-вече от това с какво се храним. Не само като видове продукти, но и от начина на тяхното приготовление. Най-много от неблагоприятните свободни радикали съдържат препържените, силно препечените и карамелизираните храни. За съжаление, те обикновено са много вкусни, което ги прави желани въпреки отрицателния им ефект за здравето. Но веднага искам да подчертая, че не само храната, но и мястото и начинът на живот влияят върху процесите, за които говорим. Замърсената околна среда, животът под високо напрежение, постоянното притеснение са много значими фактори.

Нужно ли е да се борим със свободните радикали и как?

Няма как, а и не е необходимо да се върнем по пещерите, за да живеем природосъобразно. Най-важен е балансът във всяко отношение. На първо място организмът има вътрешни сили, произвежда антиоксиданти, чрез които неутрализира до голяма степен влиянието на оксидантите. Проблем настъпва, когато продължително време балансът е нарушен и активността на свободните радикали надвишава значително възможностите да бъдат неутрализирани. Тогава се получава оксидативен стрес, който може да допринесе за различни заболявания – хронични „тихи“ инфекции, автоимунни процеси, тласък на атеросклерозата, ускорено стареене.

След като можем да внасяме свободни радикали чрез храната, можем ли да си набавяме и антиоксиданти?

Разбира се! Отдавна например се знае за „френския парадокс“ – високата консумация на мазни сирена и меса, а в същото време ниска заболеваемост от инфаркт и инсулт сред французите. Това се обяснява с навика редовно да се приема по една чаша червено вино с храната, което е с високо съдържание на антиоксиданти, специално на един от най-силните – ресвератрол. Но нека да не подценяваме и традиционното българско хранене, което е част от така наречената „балканска диета“. Тя е богата на редица изключително полезни храни – пресни салати и плодове, зърнени храни, кисело зеле, когато не е прекомерно солено. И разбира се, нашата антиоксидантна бомба – лютеницата. Когато се приемат редовно и в достатъчни количества, антиоксидантите неутрализират свободните радикали, потискат синтеза на липидните прекиси и ензимите, участващи в образуването на активни форми на кислорода.

Има ли смисъл да се приемат допълнително антиоксиданти под формата на добавки, след като ги има в храната

Има ли смисъл да се приемат допълнително антиоксиданти под формата на добавки, след като ги има в храната?

За съжаление, повечето хора са доста далече от рационалното и здравословно хранене. Но има и нещо друго, много от продуктите вече не са произведени по традиционните способи, гарантиращи съхранение на всички полезни вещества, включително антиоксидантите. Затова е добре да се приемат такива препарати под формата на добавки. Чрез тях се гарантира доставката им в организма в необходимото количество. Още повече, приемът им не се свързва с каквито и да било негативи, включително от  напълно здрави хора. Напротив, става въпрос за една профилактика на оксидативния стрес, за сериозна подкрепа за здравето.

Имате ли наблюдения върху добавките, съдържащи ресвератрол?

Имам добър опит с „Ресвирол“, който е под формата на капсули, съдържащи 50 мг ресвератрол. Достатъчно е 1 до 2 капсули дневно, за да се подобри физическата издръжливост, имунитетът, състоянието на сърдечносъдовата система. Положително въздействие се наблюдава и върху функцията на черния дроб. Най-добре е  човек да се храни с изобилие от плодове и зеленчуци и периодично да приема ресвератрол под формата на капсули от доказан производител.

 

Коментари

Добре е Ресвирол да се взима 2 - 3 пъти годишно в продължение на 2 - 3 месеца.