Публикация

24 март - Световен ден за борба с туберкулозата


Днес е Световният ден за борба с туберкулозата. На 24 март 1882 г. германският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата.

Денят се отбелязва от 1996 г. по решение на Световната здравна организация.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, от което всяка година се разболяват 8 млн. души, а умират около 2-3 милиона.

Болестта засяга повече хора в сравнение със СПИН, малария и тропически заболявания, взети заедно.

По данни на Министерството на здравеопазването у нас болните от туберкулоза намаляват. През миналата година регистрираните случаи са били 2904, или с 247 по-малко в сравнение с 2008 г.

Мероприятията по повод Световния ден за борба със заболяването тази година се провеждат под мотото „Продължаваме заедно срещу туберкулозата”.

Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на болестта, да се подобри профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

До 26 март в цялата страна се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза.

Българското дружество по белодробни болести инициира серия от образователни лекции в часовете на класния ръководител пред десетокласници от средните училища в София.

Днес от 12:30 часа в 7 СОУ „Свети Седмочисленици” доц. Коста Костов, председател на БДББ и началник на Клиниката по белодробни болести към Военномедицинската академия, ще представи начините за превенция на заболяването.

Инициативата е част от националната информационна кампания „Здраве за белия дроб 2010” и ще бъде проведена на два етапа във всички средни училища на територията на София.

Коментари