Публикация

Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Как се е родил митът за връзката между ваксините и аутизма?

Защо хората са започнали да мислят, че ваксиниранeто на децата против морбили, паротит и рубеола (MMR ваксина) причинява аутизъм?


 Бащата на тази лъжа е д-р Андрю Уейкфийлд , английски хирург и медицински изследовател, който е публикувал проучване в известното списание The Lancet   през 1998 година, в което твърди, че е открил връзка между ваксините и развитието на аутизъм.

Аутизмът е разтройство на развитието на мозъка, което причинява социални, когнитивни и комуникативни увреждания. Усложненията и симптомите могат да варират значително. Заболяването не подбира етнически или социоикономически групи. Може да бъде засегнато всяко дете. Настоящите проучвания сочат, че заболяването е резултат от генетично предразположение в допълнение с компонент на околната среда. Но според Националната асоциация за аутизъм на САЩ, зачестяващото диагностициране на аутизма през последните 20 години не може да се дължи само на генетично предразположение.

Когато е публикувана статията, тя се разпространява като горски пожар по света, всявайки страх у родителите и педиатрите. Но разследване на работата на д-р Уейкфийлд, продължило десетилетие, и проучвания върху над 25 782 500 деца, стигат до извода, че връзка между ваксините и аутизма няма. Статията на Уейкфийлд е свалена през 2010 година, поради липсата на точен статистически анализ, липса на контролна група, източник на данни -  спомените на хората, заключения, които не се основават на реални факти и само 12 тестови обекти… Всички автори на въпросната статия са 13, а генералното заключение е направено на базата на само 12 деца.

След 1998 година учени провеждат множество проучвания, за да разкрият каква е истината. През 1999 година се публикува изследване проведено с помощта на 500 деца. Връзка между ваксините и аутизма не е открита. Но за да са по-сигурни, 2 години по-късно учените провеждат ново проучване, но с 10 000 деца. В Дания провеждат проучване с 537 000 деца, а във Финландия проучване с 535 000 деца. Не само, че никой не е могъл да възпроизведе резултатите на Уейкфийлд, но те дори не могат да намерят каквато и да е връзка между ваксините и аутизма.

През 2012 година се извършва мета-анализ с 14 700 000 деца. Учените отново не успяват да открият каквато и да е връзка. Въпреки това, заради стореното от Уейкфиклд милиони деца остават неваксинирани.

Днес  1 от 4 родители вярва, че ваксините причиняват аутизъм в здрави деца, което е и причината за засилващият се спад на ваксиниране. През последните 20 години, ваксини, които са давани на бебета и деца ще предотвратят 322 милиона случая на различни заболявания, 21 милиона хоспитализирани и 732 000 смъртни случая.

И въпреки това, близо 50 000 в САЩ са се заразили с коклюш, който е взел 20 жертви през 2012 година. Коклюшът е високо заразна респираторна инфекция, която може да бъде избегната, ако детето е ваксинирано. Преди публикуването на статията на Уейкфийлд през 1980 година е имало едва 2900 случая на боледуващи.

Има много модерни и безопасни ваксини, които могат да спестят много мъки на децата, ако родителите им бяха добре информирани, че опасност няма. Жалко е, че вярват повече на жълти медии и лъжи, отколкото на учените и статистиката.

3hush318

Коментари