Публикация

Късната вечеря носи куп проблеми

Д-р Светлана БЕЖАНОВА, гастроентеролог в Медицинския институт на МВР


Д-р Светлана БЕЖАНОВА - гастроентеролог в Медицинския институт на МВР

Към края на продължителната и студена зима, съпроводена с повече заседяване и по-обилно хранене, зачестяват случаите на хора с проблеми в храносмилането. По правило в този период от годината се застъпват и празничните събирания около масата, които провокират освен стомашни неразположения и жлъчни проблеми. Защото пикантните, пържените, панираните ястия, прекаляването с чесън, майонези, сладките и тестените неща водят до точно тези последици - подуване, куркане и заболяване на червата и на жлъчните пътища. От друга страна през студените месеци имаме ограничено физическо натоварване, което е причина да не може да се изразходва приетото количество калории и да не се преработват достатъчно добре храните. Последствията са неприятни - подут корем и усещане за тежест след хранене, газове и болки в червата, диария или трудно изхождане.

Функционално нарушение или сериозен здравословен проблем

Кога всички тези симптоми са функционални и кога сигнализират за нещо по-сериозно може да определи само лекар. Функционалните нарушения лесно излизат наяве при един преглед от специалист гастроентеролог. За целта се използват инструментални методи за отхвърляне на органично увреждане - ултразвуковата диагностика и по-инвазивните методи като гастроскопия и колоноскопия. Функционални са тези страдания, които имат само определени симптоми – болка, подуване, куркане на червата, гадене, повръщане. Ако при изследването не бъде открита някаква органична причина за тези симптоми, тогава става въпрос за функционално нарушение.

При функционални смущения променете режима на хранене

За да се преодолеят споменатите смущения, е нужен на първо място оптимален хранителен режим. Основното правило е да не се преяжда нито като количество, нито като честота на хранене. Задължително да има закуска, обяд, леки закуски в 10 и 16 часа и вечеря, която приключва не е по-късно от 19 часа. Хората неслучайно отдавна са стигнали до правилото „ставай от масата леко гладен, но в никакъв случай преял“.

Изключително погрешно е също човек да ляга веднага след нахранване, но това се прави масово. Ензимите, които трябва да преработват храната, имат определен биологичен ритъм в денонощието. Количествата ензими, които се отделят от нашите ендокринни жлези, са разпределени така, че да поемат най-голямото натоварване до около 19 часа вечерта. Това важи и за инсулина, и за други ензими. Ако легнеш веднага след нахранване, нарушаваш механизмите, създадени от природата. Защото движението стимулира чревната перисталтика и подобрява храносмилането. 

Оцет, сол и алкохол предизвикват проблеми с храносмилането

Алкохолът поразява не само черния дроб, той унищожава клетки в панкреаса, където се съдържат храносмилателните ензими. От друга страна, специално за червеното вино примерно е доказано, че скъсява времето за преминаване на храната през целия гастроинтестинален тракт и по този начин често се получават функционални разстройства, конкретно диария. През зимата, както вече споменах, се консумират традиционно големи количества туршии. Там обаче има много консерванти, като най-вече солта и оцетът са тези, които действат неблагоприятно върху нашия организъм. Не съветвам да се избягват напълно, но да не се прекалява с туршиите. Умереността във всичко е най-доброто.

Как да помогнем на храносмилателния тракт

Като необходимо допълнение към правилното хранене (като вид и режим) и активното движение ние препоръчваме и медикаменти, които не са в истинския смисъл на думата химически синтезирани. Това са помощни средства, съдържащи съставка, която отнема газовете в червата. Мога да кажа, че много добър ефект има „Комфортекс“, тъй като облекчава симптомите на тежест, газове и урегулира ритъма на изхожданията. Тоест, ако някой е имал разстройство, с употребата на „Комфортекс“, освен че ще се чувства по-добре, без тежест, без подуване, ще си урегулира и режима на изхожданията.
Препаратът не е обвързан с определено време или продължителност на приемане. Аз лично предпочитам и препоръчвам на моите пациенти с вече изброените оплаквания от подуване, газове и стомашен дискомфорт първоначално по-интензивно лечение – тоест десетина дни да се взимат примерно два пъти по две капсули по време на хранене. След това вече може да се приемат само когато има проблем или след по-обилно хранене.

Коментари