Публикация

Куркумата предпазва черния дроб


Съставка на подправката къри забавя увреждането на черния дроб, което впоследствие може да доведе до цироза, съобщава Ройтерс.

В изследването, публикувано в Gut, австрийски учени съобщават, че консумацията на куркумин (вещество в куркумата) намалява възпалителните процеси, които могат да предизвикат увреждане на чернодробните клетки.

Предишните изследвания показваха, че съставката, която дава на куркумата типичния яркожълт цвят, има антивъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Някои изследвания сочат, че тя може да потиска туморите на рака и хората, които ядат много къри, може да са по-малко податливи на болестта, въпреки че подправката губи полезните си свойства скоро след приемането й.

Екипът доказва, че добавянето на куркума към храната на мишки с хронични възпаления на черния дроб намалява щетите, предизвикани от болестта. Въпреки, че изследването е в ранна фаза, учените твърдят, че екстрактът от куркума въздейства върху "няколко различни части от възпалителния процес" и може да предложи "обещаващо лечение в бъдещето". 

Коментари