Публикация

Деца, които гледат тв по 3 часа на ден, са по-застрашени от диабет

Деца, които гледат тв по 3 часа на ден, са по-застрашени от диабет

Едно от всеки 5 деца в изследване разказват, че прекарват повече от 3 часа на ден пред екрана


Децата, които прекарват повече от 3 часа на ден пред телевизора или пред компютъра, може да са изложени на по-голяма опасност да развият диабет, твърди ново британско изследване.

Данните от проучването свързват увеличените нива на телесна мазнина и инсулиновата резистентност с по-продължителното време, прекарвано пред екраните.  Установено е, че децата, които разказват, че прекарват най-много време пред телевизора или с електронните си устройства, са с най-много физическите рискови фактори, които водят до диабет, показват данните, публикувани в британското сп. Archives of Disease in Childhood.

Рисковите фактори за диабет включват наличие на мазнини в кръвта, нива на глюкозата, кръвно налягане и инсулинова резистентност.  Измерванията били направени при 4 495 деца на възраст 9 и 10 г. в начални училища в Лондон, Бирмингав и Лестър.

„Нашите изводи показват, че намаляването на времето, което детето прекарва пред компютъра, може да е от полза за намаляването от риска от диабет тип 2 при момичета и момчета от различни етнически групи от ранна възраст“, коментират изследователите от университета „Сейнт Джордж“ в Лондон.

Предишни изследвания са показали, че вероятно има връзка между времето, прекарано пред тв екрана, и увеличената опасност от развитие на диабет при възрастните. Малко се знае все още обаче за възможната връзка със заболяването при децата.

Общият брой на рецептите, които се издават за лечението на диабет тип 2, се е увеличил с 35% за последните 4 години във Великобритания, предупреждават властите. Диабетът се свързва с начина на живот, който води човек, както и със затлъстяването.

Изследването на децата било проведено между 2004 и 2007 г. 18 процента от малчуганите или едно от всеки пет, разказали, че прекарвали по повече от 3 часа пред екрана всеки ден. Момчетата са по-склонни от момичетата да прекарват по-дълго време пред телевизора или с електронните им устройства, като 22 процента от тях стоят пред екрана над 3 часа. За сравнение, 14% от момичетата прекарват същото време пред екрана.  

Установено било също така, че деца от афро-карибски произход по-често стоят пред екраните. Процентът сред тях е 23, сравнен с 16% при деца от Европа и Южна Азия.

Изследователите коментират, че връзката между рисковите фактори за развитие на диабет и времето, прекарано пред екрана, е установена дори при потенциално влиятелни фактори като доход на домакинството, семейна обремененост, нива на физическа активност и развитие на пубертета.  

 

 

Коментари