Публикация

Д-р Д. Петров: 25 000 пациенти не са регистрирани с пръстов отпечатък

Д-р Д. Петров: 25 000 пациенти не са регистрирани с пръстов отпечатък

Заради технически причини или отказ те са били хоспитализирани с лична карта


25 хил. пациенти не са регистрирани чрез системата за пръстова идентификация при постъпване в болница в края на миналата година по обективни причини.

Това каза подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров пред bTV в коментар на обвиненията на бившия здравен министър д-р Петър Москов, че от НЗОК са откраднати над 20 млн. лева без отчитане на пръстовия идентификатор.

Д-р Петров поясни, че пациентите не се регистрирани по новия начин заради чести сривове в самата система, поради невъзможност да се вземе отпечатък или отказ от страна на болния. Такива данни бяха изнесени и в официална позиция на касата в отговор на твърденията на д-р Москов. 

Преди дни бившият министър заяви, че за последните два месеца на миналата година НЗОК е платила 20,8 млн. лв. на болници без системата за пръстовите отпечатъци да потвърждава, че насреща има реално извършени дейности. Впоследствие той подаде и сигнал до прокуратурата срещу здравната каса.

В този период, за който говори Москов – ноември-декември 2016 г., министър беше той. Освен това почти целият Надзорен съвет на касата беше съставен от негови съветници, заместник-министри, т.е. имам чувството, че той иска да даде на прокуратурата собствените си заместници и съветници“, коментира д-р Петров.

Той поясни, че хоспитализациите, за които става въпрос, през периода са регистрирани, но по другата система – със сканиране на лични карти. 

По изрична инструкция всеки пациент е проверяван от районните каси. Няма по-проверявани от тези 25 хил. болни, те не са фалшиви“, каза още подуправителят на касата.

Според него атаките на бившия здравен министър срещу касата не са случайни, а се използват в предизборната кампания и най-вероятно ги прави за рейтинг. 

НЗОК не е за политическа употреба. Москов „връзва едни числа, които са абсолютни лъжи. Той не го повтаря за първи, втори или трети път. В съсловието той е известен като Пинокио“, добави д-р Димитър Петров.

Коментари