Публикация

Алергиите правят децата по-податливи на вирусни инфекции

Алергиите правят децата по-податливи на вирусни инфекции

Д-р Филка СТОЯНОВА, педиатър, Бургас

 

Вирусните инфекции са най-често срещаните заболявания при децата. Най-уязвими са малчуганите, които ходят на ясла, тъй като в тази възраст дечицата все още нямат добър имунитет. При 5-годишните броят на заболяванията спада, защото организмът вече се е срещал с повечето вируси в средата, в която живее, и е успял да изгради известен имунитет.

 

Детският имунитет зависи до голяма степен от храненето

Отглеждането на детето от самото му раждане има огромно значение за това, доколко податлив ще е организмът му на инфекции. На първо място бебето трябва да бъде кърмено колкото е възможно по-дълго. Ако се налага да се храни с адаптирани млека, нека те да са препоръчани от лекар, като се взема предвид и фамилната предразположеност към определени заболявания. Примерно, ако има алергични хора в семейството, трябва да се избере хипоалергично мляко.

 

До 3-годишна възраст трябва да се избягват алергизиращи продукти, ядки, ягоди, малини, цитрусови плодове. Детето има нужда от качествена храна, местни сезонни зеленчуци и плодове. Това е особено важно, защото, ако се получи алергизация на организма, детето боледува по-често и от вирусни респираторни заболявания. Затова трябва да се обръща голямо внимание на храненето до 3-годишна възраст.

 

 

 

 

Разходките на въздух подкрепят детския организъм

За радост в последните години наблюдавам в практиката си, че родителите се интересуват повече за правилното хранене, майките са и по-склонни да кърмят, и то по-продължително. Обръща се също така все по-голямо внимание на това децата да спортуват, да се движат, да прекарват повече време навън.

 

Когато не вали, няма мъгла или силен вятър, детето трябва да се извежда всеки ден. Не е нужно носът и устата да се покриват с шал, когато е студено. Нека родителите да помнят, че никой не се е разболял от излизане навън в студеното време. Децата боледуват от вирусни инфекции, които се пренасят по въздушно-капков път, а не от простуда.

 

При вирусна инфекция детето трябва да остане вкъщи на лека храна

Важно е при вирусните инфекции да се придържаме към правилното поведение. Препоръчваме лечението да е в домашна обстановка, а при по-тежко протичане - на постелен режим.

При вирусна инфекция трябва да се дава съвсем лека храна, чайове в умерено количество, витамини, може и хомеопатични препарати да се използват в началото.

 

 

Никога НЕ започваме антибиотично лечение още при първите симптоми на простуда или грип. От опит знаем, че при децата 95% от инфекциите са вирусни, тоест антибиотикът е безполезен. Но в една малка част от случаите 3-4 дни след началото на заболяването настъпват усложнения. Рискът от такъв развой може да се снижи със своевременно започване на противовирусни препарати (които активизират и имунитета) и общоукрепващо лечение.

 

Сред усложнените вирусни инфекции най-голяма е честотата на бронхитите, следвани от гнойните ангини, отитите и пневмониите. Тогава вече прилагаме антибиотик. Когато има възможност, се взима гърлен, носен секрет и се прави антибиограма, изчаква се резултатът и се предписва антибиотик.

Когато обаче лечението не може да се отлага, се започва с даден антибиотик (понеже лекарят има опит и знае какви са причинителите на тези усложнения), изчакваме резултата от антибиограмата. Тя обикновено потвърждава избора, редки са случаите, при които, след като получим антибиограмата, променяме лечението.

 

Пробиотикът задължително съпътства антибиотичното лечение

Вече всички педиатри заедно с антибиотик изписваме и пробиотик, защото сме се убедили от опит, че така предотвратяваме проблеми в стомашно-чревния тракт. Аз препоръчвам на родителите да продължат приема на пробиотик 5-10 дни след края на курса на лечение. Опитът ми с Лакто 4 VIP потвърждава много добрия ефект на този препарат, което се дължи на неговия състав. Това са четири важни щама на лактобацили, важни за човешкото здраве.

 

Когато се препоръчват пробиотици, трябва да се види съставът им – в случая говорим за живи бактерии от съществено значение за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

 

 

 

Принципно лактобацилите нормално присъстват в червата и се прилепват към лигавицата им. При антибиотично лечение обаче това нормално състояние на стомашно-чревната флора се дебалансира, нарушава се и оптималната ѝ киселинност и се унищожават полезните бактерии. С внасянето на пробиотик противодействаме на тези процеси.

 

Освен това при тези инфекции, за които споменах, намалява лактазата – ензимът, разграждащ млечната захар. Пробиотикът, приеман при инфекции (не само бактериални, но и вирусни), е ефикасен срещу диарията вследствие на преходната лактазна недостатъчност. Лакто 4 VIP намалява и появата на резистентни към антибиотиците микроорганизми.

 

По различни механизми пробиотичните препарати помагат и при запек, и при диария – а това са често срещани в детската възраст проблеми. В острите фази на стомашно-чревни инфекции дозата им може да се увеличи.

Коментари