Публикация

Лоши навици за сън може да доведат до напълняване

Лоши навици за сън може да доведат до напълняване

Хора, които са генетично предразположени към напълняване, може да натрупат килограми при лош режим, установи ново изследване


Процентът на хората с наднормено тегло или затлъстяване в развитите държави нараства тревожно всяка година. Все повече данни правят връзка между лошия сън и натрупването на килограми. Това се потвърждава и от ново изследване, проведено от Университета на Глазгоу, което установява, че хора, които са генетично предразположени към затлъстяване, е по-вероятно да натрупат килограми, ако имат нездравословни навици за сън.  

 „Тези данни показват, че при хора с висок генетичен риск за затлъстяване  променливитe навици  -  твърде много или твърде малко сън, дрямка през деня и работа на смени, оказват отрицателен ефект върху теглото им“, обяснява изслевателят д-р Джейсън Гил от Университета на Глазгоу, Шотландия.

Екипът на Университета на Глазгоу разгледал статистически данни за почти 120 000 души във Великобритания.  Изследователите установили, че сън по-малко от 7 часа или повече от 9 часа на нощ увеличава риска от затлъстяване при тези, които са генетично предразположени.

Хора с такава предразположеност, които спят повече от 9 часа на нощ, са с 4 килограма по-тежки от други със същите гени, които спят между 7 и 9 часа, показват данните. В същото време тези, които спят по-малко от 7 часа, са с малко над 1,8 кг по-тежки от тези, които са спали според нормата.

Въпреки че изследването не установява директна причинно-следствена връзка, учените установяват, че съня и теглото са свързани независимо от хранителния режим, здравословните проблеми и нивото на доходите.

„Трябва обаче да се подчертае, че влиянието на вредните навици за сън са много по-маловажни при тези хора, които са с малка генетична предразположеност към напълняване. Тези хора живеят някак без особени последствия с лошите си навици за сън“, обяснява д-р Джейсън Гил.

Коментари