Публикация

Лоши навици за сън може да доведат до напълняване

Лоши навици за сън може да доведат до напълняване

Процентът на хората с наднормено тегло или затлъстяване в развитите държави нараства тревожно всяка година. Все повече данни правят връзка между лошия сън и натрупването на килограми. Това се потвърждава и от ново изследване, проведено от Университета на Глазгоу, което установява, че хора, които са генетично предразположени към затлъстяване, е по-вероятно да натрупат килограми, ако имат нездравословни навици за сън.  

 „Тези данни показват, че при хора с висок генетичен риск за затлъстяване  променливитe навици  -  твърде много или твърде малко сън, дрямка през деня и работа на смени, оказват отрицателен ефект върху теглото им“, обяснява изслевателят д-р Джейсън Гил от Университета на Глазгоу, Шотландия.

Екипът на Университета на Глазгоу разгледал статистически данни за почти 120 000 души във Великобритания.  Изследователите установили, че сън по-малко от 7 часа или повече от 9 часа на нощ увеличава риска от затлъстяване при тези, които са генетично предразположени.

Хора с такава предразположеност, които спят повече от 9 часа на нощ, са с 4 килограма по-тежки от други със същите гени, които спят между 7 и 9 часа, показват данните. В същото време тези, които спят по-малко от 7 часа, са с малко над 1,8 кг по-тежки от тези, които са спали според нормата.

Въпреки че изследването не установява директна причинно-следствена връзка, учените установяват, че съня и теглото са свързани независимо от хранителния режим, здравословните проблеми и нивото на доходите.

„Трябва обаче да се подчертае, че влиянието на вредните навици за сън са много по-маловажни при тези хора, които са с малка генетична предразположеност към напълняване. Тези хора живеят някак без особени последствия с лошите си навици за сън“, обяснява д-р Джейсън Гил.

Коментари