Публикация

ИАТ: Ахмед Моллов не е отстъпвал реда си за трансплантация на чакащо дете

Възрастният мъж не бил викан за присаждане на бъбрек


Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) показва, че пациентът Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек.
Това съобщават от агенцията.

На 14 март в телевизионни репортажи беше показана историята на 62-годишния Ахмед от Пещера, страдащ от хронична бъбречна недостатъчност, отстъпил преди 5 години реда си за трансплантация на дете. Чрез медиите беше отправена молба за спешно набиране на средства за бъбречната трансплантация на възрастния мъж в Турция, който е в тежко състояние.

От агенцията информират, че не са били открити и данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период. Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25 януари 2011 г. 

За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации. Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, заявяват от агенцията.

При трансплантация на бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията „гранични органи“, първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18-годишна възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.“, гласи законодателството.

От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите преди излъчването на репортажите. 

За два дни по сметката на възрастния мъж бяха събрани 80 000 лева. Парите са достатъчни за всички процедури по трансплантацията и следоперативното възстановяване на Ахмед и съпругата му, която иска да му стане донор.

За резултатите от проверката на ИАТ е бил уведомен и здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Коментари

Петър Краев
17 мар 2017 15:13

Любимите ми журналисти са съучастници в лъжата, разбира се. ИАТ ги уведомила предварително, че такъв случай няма, а пък репортажът продава...

Петър  Галев
17 мар 2017 15:41

Според мен в случая става въпрос за наивност и некомпетентност, а не за целенасочена заблуда от страна на журналисти. В медиите работят много малко колеги с реални познания за медицината и здравеопазването...

Тина Малинова
17 мар 2017 15:09

Жалко, че се налага болните хора да си измислят истории, за да събудят съчувствието на българина...