Публикация

Д-р Ангел Енчев се включи в благотворителна кампания

Той участва в "Топъл обяд" заедно с почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе ди Франческо пред болница "Медлайн". Акцията се провежда от 3 години в помощ на нуждаещи се.


 

Какво хубаво момче ни храни днес! Да си жив и здрав, за нас е чест! С тези възторжени думи посрещнаха почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе ди Франческо хората, дошли да получат храна в кампания „Топъл обяд“ пред болница „Медлайн“ в Пловдив.

За мен е чест да бъда с вас, благодарете на д-р Невен Енчев по чиято инициатива от 3 години се реализира благородната кауза, отговори гостът. Той раздаде готвения грах заедно със съпредседателя на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, с чието спомоществователство се провежда кампанията, д-р Ангел Енчев.

 „Подкрепям хуманитарната акция „Топъл обяд“, защото има постоянен характер и виждам, че грижата за тези изпаднали в трудна житейска ситуацията хора излиза от сърцата на двамата братя близнаци Енчеви. Много се надявам тази инициатива стане пример и съпричастността на двамата лекари към нуждаещите се да бъде подкрепена от други българи с възможности“, заяви Ди Франческо.

Докато той и известният пластичен хирург сипваха храната, чакащите проведоха импровизиран курс по италиански и научиха как е „благодаря“, „моля“ и „заповядайте“. Почетният консул отговаряше на всички въпроси с усмивка.

Той сподели, че  като почетен консул на Италия е организирал дарителски акции в помощ на болни деца. Те бяха много по-щастливи от оказаното внимание, отколкото от подаръците, които им занесохме, очите им блестяха, отбеляза гостът. В родната му Сицилия  грижата за болни и бедни хора е поета основно от църквата.

Пловдивската кампания „Топъл обяд“ на Ортодоксалния орден помага на хора в затруднено материално положение от 2014 г., без да се иска от тях да представят документи за социалния си статус. Заради благородния си характер тя е подкрепена от много известни личности у нас и в чужбина, сред които футболната легенда Христо Бонев, олимпийските шампиони Николай Бухалов /кану/ и Армен Назарян /борба/, от световния шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев, от пловдивския областен управител Здравко Димитров, от зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов, общинските съветници Пепа Деведжиева и Божидар Здравков. В хуманитарната акция на ордена се включиха още световнопризнатият наш цигулар Мичо Димитров, отец Боян Саръев, председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, и бившият кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков. На 10-и март в инициативата се включи и майсторът на спорта по лека атлетика Минка Сърнешка. Джузепе ди Франческо е вторият почетен консул, който се включва в „Топъл обяд“, през януари гост беше д-р Марияна Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив. 

Коментари