Публикация

Бебетата на възрастни майки застрашени от коклюш, трябва втора ваксина

Бебетата на възрастни майки застрашени от коклюш, трябва втора ваксина

С напредването на възрастта антителата, създадени от ваксините, се губят


Бебетата на възрастни майки (над 30 г.) са с по-висок риск да заболеят от коклюш (магарешка кашлица). Това обяви на XX конференция по агушерство и гинекология проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националия център по заразни и паразитни болести.  Причината е, че отлагайки решението за създаване на потомство, жените губят част от антителата, създадени от ваксините. Затова и бебетата се раждат абсолютно незащитени - все едно от неваксинирани майки.

Специалистът напомни, че грипът е най-опасен за бременните.  Заради антиваксерските движения той се въздържа да призове директно бъдещите майки да се ваксинират, но ясно показа, че това е единственият правилен ход.

Заради масовата психоза във връзка с треската Зика проф. Кантарджиев подчерта, че тя не представлява риск за българската майка и посъветва гинеколозите да обръщат внимание на мерките срещу рубеола, която нанася сериозни поражения върху плода.

 

 

 

 

Коментари

Това е много сериозно. Възрастта за раждане едва ли ще се подмлади. Вероятно трябва да се помисли за актуализация на ваксините...