Публикация

Доц. Антон Тонев: Случаите на рак на дебелото черво се увеличават стремглаво

Доц. Антон Тонев: Случаите на рак на дебелото черво се увеличават стремглаво

Зачестяват и онкозаболяванията на гастроинтестиналния тракт у нас.  Сред най-често срещаните заболявания в коремната област пък са възпаленията и камъните в  жлъчния мехур


Доц. Антон Тонев: Случаите на рак на дебелото черво се увеличават стремглаво

Доц. Антон Тонев пред Дарик радио

Случаите на рак на дебелото черво, наред с този на правото черво, стремглаво се увеличават през последните 20 години. Това е тенденция, която беше характерна за развитите страни преди 30-40 години, но вече се наблюдава и в нашата страна. Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Антон Тонев от Първа клиника по хирургия в Университетска болница "Св. Марина".

Причините за тази негативна тенденция са увеличаване на стресовите фактори и забързания начин на хранене, с повече субпродукти. За справяне с този проблем  в Западна Европа и САЩ в момента се разработва онкологичната профилактика. Тя включва серия медицински действия, подобни на имунизационния календар при децата. Така онкологичните заболявания ще могат да бъдат „хванати" и успешно премахнати в своята предракова фаза.

Зачестяват и онкозаболяванията на гастроинтестиналния тракт у нас.  Сред най-често срещаните заболявания в коремната област пък са възпаленията и камъните в  жлъчния мехур.

Световната практика сочи, че херниите са по-характерни за мъжете, заради това, че по-често са подложени на натоварвания. Камъните в жлъчния мехур са по-често срещани при жените, заради хормоналния им профил, разкри коремният хирург. Според него е необходимо повишаване на здравната култура на българите и по-активно търсене на здравни услуги.  

Безкръвната мининвазивна хирургия постига същите, а в някои случаи и по-добри резултати от класическата отворена хирургия, защото при пациентите отсъстват  някои от усложненията при класическия метод. Лапароскопията обаче не може да помогне и дори би навредила в случаи, когато има предходни оперативни намеси, които са променили анатомията на пациента, обясни доц. Антон Тонев. 

„Един хирургичен афоризъм гласи, че в медицината никога нямаме 0 и 100. Много ни е трудно, когато трябва да обясним на един пациент, че не можем да гарантираме, че нещо ще се случи в 100 процента от случаите, както на нас би ни се искало. За съжаление работим с живи хора. Всеки един човек е отделен случай, който има своите особености", изтъкна специалистът.

Технологиите ще продължат да имат водеща роля в работата на хирурзите. Един от най-новите методи е робохирургията, при която хирургът оперира от съседната стая, а операцията се извършва с помощта на роборъце. Едва ли някога обаче изкуственият интелект ще замени човешкия, смята специалистът. Заради новите тенденции хирурзите трябва да получават не само медицинско, но и високо технологично образование.

Според доц. Тонев хирургията в болница „Света Марина" и другите ни университетски болници е на световно ниво. Това се постига с ежегодни обучения на български хирурзи в най-известните болници в чужбина.   

Коментари