Публикация

Болни от мултирезистентна туберкулоза получават ваучери за храна


За първи път Министерството на здравеопазването осигури ваучери за храна за пациенти с мултирезистентна туберкулоза.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. Тодорка Костадинова в Специализираната болница за белодробни заболявания „Света София” днес. Там тя участва в засаждането на зелена алея по случай Световния ден за борба с туберкулозата.

Всеки от ваучерите е на стойност 3 лева, срещу които пациентите получават храна. Средствата за тях се осигуряват по програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България” на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

У нас годишно се регистрират около 50 пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Те се лекуват в СБАЛББ в Габрово. През тази година се очаква такива болни да се лекуват и в болница „Света София” в столицата.

Пълноценното хранене е необходимо за бързото възстановяване на болните и за успешното завършване на терапията. Затова предоставянето на ваучерите продължава и след изписването на пациентите от лечебното заведение при спазване на строги правила за отчетност и контрол.

Тази процедура се прилага едновременно с редовния прием на лекарства в амбулаторни условия под прякото наблюдение на медицинско лице.

Освен допълнителна храна, болните с мултирезистентна туберкулоза получават и безплатно лечение. През миналата година с финансовата помощ на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария МЗ е осигурило медикаменти за 116 хил. евро. За болничния престой на пациент с мултирезистентна туберкулоза здравното министерство отпуска 1000 лв. месечно.

Мултирезистентната туберкулоза обичайно се открива при пациенти, които не спазват или прекъсват лечението си. Заразяването може да стане и при контакт с болен с белодробна форма на заболяването.

Болестта не се повлиява от стандартната терапия. Тя изисква по-продължително и по-скъпо лечение. Пациентите с тази диагноза задължително остават в болница от 6 до 12 месеца, а лечението им включва най-малко 5 вида медикаменти. В извънболнични условия лечението продължава до две години.

През тази година  за ремонт на специализираните сектори на СБАЛББ в Габрово и  СБАЛББ „Света София” са предвидени около 240 хил. евро. Средствата са осигурени от програма „Подобряване на контрола на туберкулозата”, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.

Коментари