Публикация

Трансмазнините увеличават риска от ендометриоза


Жените, които консумират много риба тон, сьомга и други храни, богати на омега-3, са по-малко застрашени от развитието на ендометриоза в сравнение с тези, чиято диета е богата на трансмазнини, съобщава Ройтерс.

Американско проучване, публикувано в Human Reproduction, е проведено с повече от 70 000 жени и разкрива, че увеличеният прием на трансмазнини повишава риска от ендометриоза с 48%.

Заболяването е нелечимо и може да причини безплодие. При него части от маточните тъкани се развиват извън утробата, като понякога се срастват с други органи.

Според учените видът на приеманите мазнини, а не общото им количество, е рисков фактор за болезненото състояние.

Консумацията на омега-3 мастни киселини понижава опасността с 22%.

Коментари