Простуда може да причини възпаление на раменната става
Doloren (Долорен)
Doloren (Долорен)
ОТС продукти
Простуда може да причини възпаление на раменната става

Простуда може да причини възпаление на раменната става

Проблеми създават през лятото и климатиците, като там нещата се усложняват още повече, тъй като обикновено има и болки във врата, мускулите на раменния пояс

Д-р Станимир НАКОВ, ортопед в Националната транспортна болница „Цар Борис III“ в София

В моя кабинет идват често пациенти със силни болки в рамото и много затруднено и ограничено движение на ръката. Става въпрос за хумероскапуларен периартрит, което представлява възпаление на сухожилията или на ставната капсула, на една бурса, чиято функция е да изпуска смазваща течност на сухожилията – така че да създава по-благоприятна среда за движението им.

Може причината да е възпаление на канала на едно сухожилие на бицепс брахии, може да бъде възпаление на сухожилията, минаващи по предната стена на ставната капсула, както и възпаление на самата ставна капсула. Всички тези фактори могат да доведат до проблем с движението на ръката в раменната става.

Най-често до това се стига, когато ръката се натовари с прекомерно физическо усилие

върху раменната става, особено в нефизиологично, нестабилно за ръката положение - неслучайно голяма част от пациентите с такива оплаквания са шпакловчици, бояджии и т.н. Защото раменната става не е достатъчно защитена. Примерно за сравнение тазобедрената става е обградена от три страни с кост, докато раменната става представлява едно гладко пространство, на което е „монтирана“ главата на раменната кост. И на практика защитата на тази става се осъществява от меки тъкани – лигаменти, ставна капсула, сухожилия.

Простудата също може да доведе до силни болки в рамото, тогава възпалението възниква  заради нарушеното кръвообращение в околните тъкани.

Особено много страдат шофьорите, които карат на отворен прозорец,

и съвсем обяснимо те най-често идват с болки в лявото рамо и дори по цялата ръка. Проблеми създават през лятото и климатиците, като там нещата се усложняват още повече, тъй като обикновено има и болки във врата, мускулите на раменния пояс. Възниква т. нар. синдром рамо-ръка. Разбира се, причината за периартрита може да е травматична – примерно при падане с опора на ръката, респективно на раменната става, също може да се стигне до възпаление на ставата, до това, което наричаме синдром на ротаторния маншон и възпаление на същите мускули, за които вече споменах.

При поява на болка в рамото и затруднена подвижност на ръката е добре да се реагира възможно най-бързо.

Веднага мястото да започне да се маже със специални гелове, унгвенти, препоръчвам срещу болката да се приемат и таблетки „Долорен“, защото, освен че трудно движат ръката, за пациентите е невъзможно и да спят на това рамо. Успоредно с болкоуспокояващия ефект съставът на този медикамент гарантира и добро противовъзпалително действие. Така че при възпаление на раменната става и структурите около нея това би трябвало да е първата реакция.

Тук само ще спомена, че оплакванията са много сходни и когато е налице ошипяване, артроза на раменната става.

Ако в рамките на 5 дни след началото на приема на „Долорен“ и мазане със съответни препарати болката не отзвучи, тогава е подходящо физиотерапевтично лечение по предписание на специалист, то трае обикновено около 7 дни.

Когато и това не помага, пациентът може да опита и с иглотерапия, като лечението става в рамките на индивидуално подготвена стратегия и включва и други методи като акупунктура, лазер и т.н. Моят много дълъг опит в това отношение показва добри резултати. 

Мнения