Публикация

Простуда може да причини възпаление на раменната става

Проблеми създават през лятото и климатиците, като там нещата се усложняват още повече, тъй като обикновено има и болки във врата, мускулите на раменния пояс


Д-р Станимир НАКОВ, ортопед в Националната транспортна болница „Цар Борис III“ в София

В моя кабинет идват често пациенти със силни болки в рамото и много затруднено и ограничено движение на ръката. Става въпрос за хумероскапуларен периартрит, което представлява възпаление на сухожилията или на ставната капсула, на една бурса, чиято функция е да изпуска смазваща течност на сухожилията – така че да създава по-благоприятна среда за движението им.

Причини 

физическото натоварване може да причини болки в рамотоПри периартрит на раменната става е възможно причината да е възпаление на канала на едно сухожилие на бицепс брахии, може да бъде възпаление на сухожилията, минаващи по предната стена на ставната капсула, както и възпаление на самата ставна капсула. Всички тези фактори могат да доведат до проблем с движението на ръката в раменната става.

Най-често до това се стига, когато ръката се натовари с прекомерно физическо усилие

върху раменната става, особено в нефизиологично, нестабилно за ръката положение - неслучайно голяма част от пациентите с такива оплаквания са шпакловчици, бояджии и т.н. Защото раменната става не е достатъчно защитена. Примерно за сравнение тазобедрената става е обградена от три страни с кост, докато раменната става представлява едно гладко пространство, на което е „монтирана“ главата на раменната кост. И на практика защитата на тази става се осъществява от меки тъкани – лигаменти, ставна капсула, сухожилия.

Простудата също може да доведе до силни болки в рамото,

простудата и шофирането на отворен прозорец причиняват болки в раменететогава възпалението възниква  заради нарушеното кръвообращение в околните тъкани.

Особено много страдат шофьорите, които карат на отворен прозорец,

и съвсем обяснимо те най-често идват с болки в лявото рамо и дори по цялата ръка. Проблеми създават през лятото и климатиците, като там нещата се усложняват още повече, тъй като обикновено има и болки във врата, мускулите на раменния пояс. Възниква т. нар. синдром рамо-ръка. Разбира се, причината за периартрита може да е травматична – примерно при падане с опора на ръката, респективно на раменната става, също може да се стигне до възпаление на ставата, до това, което наричаме синдром на ротаторния маншон и възпаление на същите мускули, за които вече споменах.

При поява на болка в рамото и затруднена подвижност на ръката е добре да се реагира възможно най-бързо.

Какво да се направи 

Веднага мястото да започне да се маже със специални гелове, унгвенти, препоръчвам срещу болката да се приемат и таблетки „Долорен“, защото, освен че трудно движат ръката, за пациентите е невъзможно и да спят на това рамо. Успоредно с болкоуспокояващия ефект съставът на този медикамент гарантира и добро противовъзпалително действие. Така че при възпаление на раменната става и структурите около нея това би трябвало да е първата реакция.

Тук само ще спомена, че оплакванията са много сходни и когато е налице ошипяване, артроза на раменната става.

Ако в рамките на 5 дни след началото на приема на „Долорен“ и мазане със съответни препарати болката не отзвучи, тогава е подходящо физиотерапевтично лечение по предписание на специалист, то трае обикновено около 7 дни.

Когато и това не помага, пациентът може да опита и с иглотерапия, като лечението става в рамките на индивидуално подготвена стратегия и включва и други методи като акупунктура, лазер и т.н. Моят много дълъг опит в това отношение показва добри резултати. 

Коментари