Публикация

МЗ обсъжда проект за финансирането на плакови протези за възрастни от НЗОК

МЗ обсъжда проект за финансирането на плакови протези за възрастни от НЗОК

За целта от резерва на здравната каса трябва да бъдат заделени 20 милиона лева


В Министерството на здравеопазването започна обсъждането на процедурите за включване на плаковите зъбни протези за възрастни хора към дейностите, заплащани от НЗОК. Първата среща за изготвянето на проект за анекс към Националния рамков договор за денталните дейности за 2017 година се проведе днес по инициатива на вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Присъстваха председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса д-р Михаил Христов и ръководството на Българския зъболекарски съюз.

Проектът на здравното министерство предвижда от тази година част от разходите за поставяне на плакови зъбни протези за възрастни хора да бъдат поети от Националната здравноосигурителна каса. За целта от резерва на НЗОК трябва да бъдат заделени 20 милиона лева.

Ще бъде съставена работна група от представители на Министерството, Националната здравноосигурителна каса и Българския зъболекарски съюз. Те трябва да определят след анализ възрастовите групи, с които ще стартира поставянето на плакови протези, съобщава министерството.

Коментари

Код 101 за преглед трябва да е задължителен и за деца от 3 до шест години и за възрастни . Защото именно прегледа може да предостави финансови средства които да бъдат използвани за финансиране на кабинетите и навременното предлагане на лечение и протези снемаеми и неснемаеми за възрастното население в пенсионна възраст. Именно при прегледа се осъществява контакт с възрастните хора при който те могат да бъдат информирани за състоянието си и за допълнителните средства които се отпускат за тях.Най важна е възрастта около 6 години . Три години преди това децата трябва да бъдат обучавани за създаване на поведенчески реакции в зъболекарския кабинет изключващи страха но това е възможно в ранните етапи на кариеса .На шестата година се появяват първите постоянни зъби и в един решаващ шестмесечен период ако се закъснее се появяват дълбоките кариеси които са невъзможни вече за безболезнено лечение както и за бързо обучение ако е пропуснат срока от три до шест годишна възраст.Код 101 преглед може да бъде обвързан с бонуси от допълнителна дейност за следващата година който може да бъде изгубван при неизвършването му през текущата година.