Публикация

Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

Отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун

Деца със синдрома се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони


На  21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун.

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

От 2012 г. ООН официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдромът.

Деца със синдрома на Даун се появяват еднакво често в различни страни, в различни социални слоеве и в различни климатични зони.  Винаги и навсякъде един на седемстотин ще страда от синдрома на Даун, обясняват от асоциацията. По-рано хората смятаха, че наличието на този синдром е съпроводено със сериозна умствена изостаналост. Но в наши дни стана ясно, че това съвсем не е така -  хората със Синдром на Даун имат сериозен потенциал и могат да научат много.

Намерете възможно най-шарените чорапи, ярко оцветени чорапи, несъответстващи чорапи, дълги чорапи, къси чорапи, един чорап... Може би дори три чорапа, в чест на трите хромозоми. Снимайте се и споделете своите фотомоменти във Facebook на организацията - Сдружение „Бъдеще за децата". 

Същото правят хиляди хора в Европа и САЩ всяка година, като част от глобалната кампания по повод 21-ви март, Международния ден на хората със Синдром на Даун.

Коментари