Публикация

Глобиха шофьор на линейка, бързал към пациент

Глобиха шофьор на линейка, бързал към пациент

Автомобилът е на частен спешен център в Пловдив


 

 

 

 

 

 

 

 

Полицейски патрул в Пловдив преследва с километри линейка и се опитва да я спре, докато тя бърза за спешен случай. Шофьорът, който отказал да се подчини на униформените, е получил два акта, информира Нова телевизия.

Линейката е на частна бърза помощ в обласния град и е шофирана от нейния управител Георги Георгиев. В центъра е постъпил сигнал за жена с кръвоизлив от село Скутаре, която незабавно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците“, разказва Георги Георгиев. 

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре линейката. Шофьорът обаче отказал и продължил към адреса.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където му връчили два акта с нарушения - за това, че отказва да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал. Мъжът обжалва актовете в прокуратурата, подава сигнал и до полицейския инспекторат.

Според Закона за движение по пътищата автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация. Това не важи обаче за линейки от частните звена.

Близките на пациентката, за която линейката е бързала, ще съдят полицията. 84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата, допълва телевизията.

От полицията в Пловдив отказват коментар, тъй като в момента по случая се извършва вътрешна проверка.

Коментари

Пациентката е починала след няколко дни. Има нещо, на което се обръща внимание. Линейката е частна, а по-закон те нямат право да включват светлини и да преминават на червено. Глупаво е, но е така. Иначе - браво на шофьора!

Милен  Цветанов
22 мар 2017 14:07

Браво на шофьора на линейката! Разбира се, че спасяването на човешки живот е най-висшата ценност на тоя свят - напук на неадекватната реакция на полицаите/ които трябва да преследват едни други хора.../ или заплахата от парична санкция. Георгиев трябва да получи специална награда! Дано с пациентката, която е била с опасност за живота всичко да е наред!