Публикация

Ранните признаци на диабета често се пренебрегват

Изследвания сочат, че невинаги има връзка между стойностите на кръвната захар и изявата на полиневропатията.


Д-р Едит Харангозо, ендокринолог, МЦ „Д-р Щерев“, София

Придобилото вече размери на пандемия разпространение на захарния диабет налага да обръщаме все по-голямо внимание на всички аспекти, свързани с това заболяване – превенция, лечение, медикаменти, подход към усложненията. 

За съжаление, и при двата типа диабет се наблюдава развитие на усложнения, сред които е и диабетната полиневропатия. А съвсем нови изследвания показват, че втори тип диабет се диагностицира вече и при децата, докато традиционно той се свързва с по-напредналата възраст. Първи тип се изявява рязко и се открива бързо, докато пациентите с втори тип диабет много често не знаят за болестта, тя се открива много късно и дори когато вече са се появили усложненията. Опитът показва, че хората не обръщат внимание на първите признаци – лесна уморяемост, сухота в устата, жажда, по-често уриниране и т.н. – и затова диагнозата закъснява. От друга страна, по-напредналата възраст предполага и наличие на други страдания – хипертония, артроза, дислипидемия и т.н.

Знае се, че метаболитният синдром е един от факторите за развитие на диабет, нерационалното, преобладаващо въглехидратно хранене, консумацията на т.нар. джънк фууд, чипсове, газирани подсладени напитки. Липсата на достатъчно плодове и зеленчуци в хранителния режим, обездвижването, нездравословният начин на живот са голям проблем както при децата и подрастващите, така и при възрастните. Към цялата тази неблагоприятна комбинация се добавя и стресът, който без съмнение има принос за отключването на диабета. Наследствената предразположеност също трябва да се има предвид.

Диабетната полиневропатия е едно от сериозните усложнения на болестта. Симптомите са: болка, наподобяваща убождане, мравучкане в крайниците, загуба на усещане за температура (което може да стане причина за изгаряния), мускулна слабост, схващане, затруднения в придвижването. На какъв етап от развитието на диабета се появяват усложненията, колко бързо се развиват и как протичат – това е индивидуално за всеки пациент. И изследвания сочат, че невинаги има връзка между стойностите на кръвната захар и изявата на полиневропатията. Неблагоприятно отражение тук имат най-вече големите амплитуди в стойностите на кръвната захар. И понеже всеки организъм реагира индивидуално, ние обучаваме пациентите кои не са за пренебрегване. Разбира се, трябва да се докаже причината, дали става въпрос само за диабет - защото напоследък се говори, че мравучкане, слабост, повишена сензитивност в крайниците може да бъде резултат и от недостиг на витамин В12 и на витамин D, от повишена консумация на алкохол. Редица изследвания се провеждат с цел доказване на диабетната полиневропатия. А пациентите трябва всеки ден внимателно да оглеждат краката, стъпалата си, да следят дали усещат раничките, болка, температура, дали имат промени в походката. Задължително препоръчваме да се обръща внимание на обувките, които трябва да са удобни, ортопедични.

Що се отнася до лечението на диабетната полиневропатия, доказан е ефектът на алфа-липоевата киселина, която при дългосрочно приложение повлиява симптомите. Тя е активното вещество в препарата „Алфа-липомакс“, който освен това съдържа и витамин В, а също и фолиева киселина. Проучвания показват, че тези съставки могат да облекчат симптомите, но и да забавят задълбочаването на невропатичните усложнения.

Коментари