Ранните признаци на диабета често се пренебрегват
Alfalipomax (Алфалипомакс)
Alfalipomax (Алфалипомакс)
Хранителни добавки
Ранните признаци на диабета често се пренебрегват

Ранните признаци на диабета често се пренебрегват

Изследвания сочат, че невинаги има връзка между стойностите на кръвната захар и изявата на полиневропатията.

Д-р Едит Харангозо, ендокринолог, МЦ „Д-р Щерев“, София

Придобилото вече размери на пандемия разпространение на захарния диабет налага да обръщаме все по-голямо внимание на всички аспекти, свързани с това заболяване – превенция, лечение, медикаменти, подход към усложненията. 

За съжаление, и при двата типа диабет се наблюдава развитие на усложнения, сред които е и диабетната полиневропатия. А съвсем нови изследвания показват, че втори тип диабет се диагностицира вече и при децата, докато традиционно той се свързва с по-напредналата възраст. Първи тип се изявява рязко и се открива бързо, докато пациентите с втори тип диабет много често не знаят за болестта, тя се открива много късно и дори когато вече са се появили усложненията. Опитът показва, че хората не обръщат внимание на първите признаци – лесна уморяемост, сухота в устата, жажда, по-често уриниране и т.н. – и затова диагнозата закъснява. От друга страна, по-напредналата възраст предполага и наличие на други страдания – хипертония, артроза, дислипидемия и т.н.

Знае се, че метаболитният синдром е един от факторите за развитие на диабет, нерационалното, преобладаващо въглехидратно хранене, консумацията на т.нар. джънк фууд, чипсове, газирани подсладени напитки. Липсата на достатъчно плодове и зеленчуци в хранителния режим, обездвижването, нездравословният начин на живот са голям проблем както при децата и подрастващите, така и при възрастните. Към цялата тази неблагоприятна комбинация се добавя и стресът, който без съмнение има принос за отключването на диабета. Наследствената предразположеност също трябва да се има предвид.

Диабетната полиневропатия е едно от сериозните усложнения на болестта. Симптомите са: болка, наподобяваща убождане, мравучкане в крайниците, загуба на усещане за температура (което може да стане причина за изгаряния), мускулна слабост, схващане, затруднения в придвижването. На какъв етап от развитието на диабета се появяват усложненията, колко бързо се развиват и как протичат – това е индивидуално за всеки пациент. И изследвания сочат, че невинаги има връзка между стойностите на кръвната захар и изявата на полиневропатията. Неблагоприятно отражение тук имат най-вече големите амплитуди в стойностите на кръвната захар. И понеже всеки организъм реагира индивидуално, ние обучаваме пациентите кои не са за пренебрегване. Разбира се, трябва да се докаже причината, дали става въпрос само за диабет - защото напоследък се говори, че мравучкане, слабост, повишена сензитивност в крайниците може да бъде резултат и от недостиг на витамин В12 и на витамин D, от повишена консумация на алкохол. Редица изследвания се провеждат с цел доказване на диабетната полиневропатия. А пациентите трябва всеки ден внимателно да оглеждат краката, стъпалата си, да следят дали усещат раничките, болка, температура, дали имат промени в походката. Задължително препоръчваме да се обръща внимание на обувките, които трябва да са удобни, ортопедични.

Що се отнася до лечението на диабетната полиневропатия, доказан е ефектът на алфа-липоевата киселина, която при дългосрочно приложение повлиява симптомите. Тя е активното вещество в препарата „Алфа-липомакс“, който освен това съдържа и витамин В, а също и фолиева киселина. Проучвания показват, че тези съставки могат да облекчат симптомите, но и да забавят задълбочаването на невропатичните усложнения.

Мнения