Публикация

Доц. Ат. Мангъров: Процентът на неваксинираните срещу морбили деца е доста висок

При възрастните заболяването протича по-тежко


Смъртността при морбили обикновено е 1:1000. При епидемията в Румъния починалите от тази шарка са около 20, което е 1:200. Явно става дума или за по-вирулентен щам, или за хора, които нямат достъп до медицинска помощ.

Това каза доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров”, пред Нова телевизия.

По думите му самият вирус в острата си фаза може да засегне както мозъка, така и белия дроб и да предизвика смъртоносно заболяване. 

Той потиска имунната система и прави така, че човекът, който го е преболедувал, да се разболява от вторични бактериални инфекции. При част от случаите се получава усложнение, което настъпва след около 10 и повече години - подостър склерозиращ паненцефалит, с летален изход”, поясни лекарят.

В момента в страната са установени 7 случая на морбили – всички заболели са от Пловдивска област. Доц. Мангъров е категоричен, че засегнатиte от болестта не са били ваксинирани.

По официални данни 92% от хората у нас са ваксинирани. Реално са много по-малко. Мисля, че при епидемията през 2009 - 2010 г. официално ваксиналното покритие беше по-високо. Въпреки това 24 000 души се разболяха.

В момента ние сме като студенти, които са скъсани на изпита през 2009 - 2010 г. През тези 7-8 години, които изминаха, се направиха много неща, за да се покрие, и в момента сме отново пред изпит. И на този изпит ще се види какво всъщност сме направили”, коментира доц. Мангъров.

Той поясни, че ваксината срещу морбили е въведена у нас през 1969 г. Хората, които са родени преди това, най-вероятно са карали това заболяване, защото то е силно заразно. 

Преди да се въведе задължителната ваксина срещу морбили, е ставало същото, както сега с варицелата. Ние сме страна, в която няма ваксина за варицела и всяка година има 30 000 – 40 000 случая на това заболяване. Имунизацията срещу морбили създава доживотен имунитет”, каза още лекарят.

Той поясни, че хората, които не са сигурни дали като малки са изкарали морбили, трябва да се изследват за антитела. 

При по-възрастните заболяването протича по-тежко – с температура, кашлица, течащ нос, сълзящи очи и обрив, който започва зад ушите и се разпространява по тялото. Когато обривът изчезне, остават хиперпигментации – малки петънца, които избледняват след около седмица.

Доц. Мангъров отбеляза, че процентът на неимунизираните деца срещу морбили е доста висок. Заболелите в момента са предимно от ромските махали.

Лошото е, че са няколко – не са само в квартал Столипиново в Пловдив, а има и в селата наоколо. Можем да очакваме раздвижване на вируса”,  допълни лекарят.

Целия разговор с доц. Мангъров вижте във видеото.

Коментари

Напоследък в медиите , в различни публицистични предавания, а и не само, се изказват мнения за усложнения след ваксинация и особено след МПР. Усложнения, съизмерими с опасните усложнения след прекарана подобна инфекция. Вероятно това е и причина за осъзнат отказ на някои родители от имунизации.