Публикация

Ваксинират спешно срещу морбили 100 деца в Столипиново 

Ваксинират спешно срещу морбили 100 деца в Столипиново 

Осем са вече потенциалните случаи на дребна шарка в Пловдив, от тях само три са официално потвърдени


От 8 000 деца в пловдивския квартал Столипиново необхванатите с ваксина срещу морбили, паротит и рубела са едва 100 и всички те ще бъдат имунизирани в идните дни.

Това стана ясно при посещението в Пловдив на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов и на и.д. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, съобщи здравното министерство.

Овладяването на такива ситуации зависи от бързината, с която се прилага ваксината на неимунизираните. Всички огнища на морбили вече са обхванати и където има пропуски, се извършват имунизации“, обяви д-р Каменов и даде добра оценка на организацията по ограничаването на възможността за разпространение на болестта.

Заболяването не е за пренебрегване, затова за него има и ваксина, и тя е включена в имунизационния календар. При тези свободни граници вирусът може да влезе отвсякъде, тъй като се предава по въздушно-капков път“, обясни д-р Радосвета Филипова.

Към момента потвърдените от Националната референтна лаборатория случаи на морбили са три и те ще бъдат изпратени в референтна лаборатория в Европа, за да се уточни откъде е пренесено заболяването. За други пет случая тепърва се чака потвърждение.

За бързото овладяване на ситуацията и недопускане на опасност от епидемия община Пловдив ще разпространи информационни листовки, стана ясно на срещата при заместник-кмета и и.д. кмет на Пловдив Георги Титюков.

Министерството на здравеопазването призовава родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.

Междувременно здравният министър д-р Илко Семерджиев подписа заповед за създаването на Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболеваемост от морбили.

Съветът е съвещателен орган към здравния министър и има за задача да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките.

На съвета се възлага да изготвя и представя на министъра актуална информация за епидемичната обстановка.

Негов председател ще бъде заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов, а секретар – главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Членове на съвета са директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по вирусология проф. Ива Христова, националните консултанти по епидемиология проф. Йорданка Стоилова и доц. Андрей Галев и националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова.

Коментари