Публикация

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна със студенти и преподаватели във Филиал Шумен

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна със студенти и преподаватели във Филиал Шумен

Тя се обърна към студентите с думите: „Направете подарък на страната си, като останете да работите тук!“


Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна със студенти и преподаватели във Филиал Шумен

​Вицепрезидентът Илияна Йотова бе на официално посещение във Филиала на Медицински университет - Варна в град Шумен. Тя се срещна с преподаватели и студенти и сподели своите впечатления пред университетската телевизия: „Много малко висши учебни заведения могат да се похвалят с такава материална база в страната, с такъв амбициозен състав от преподаватели, от ръководство на университета, с толкова любознателни и интелигентни млади хора, които се надявам да останат да работят в България и лично аз ще направя всичко възможно за това, да осъществят мечтите си тук.“

На срещата студенти и преподаватели обсъдиха намаляването на държавната субсидия на студентите по медицина.Вицепрезидентът коментира като недопустимо изваждането на медицинските специалности от списъка с приоритетните за страната и обеща съдействие за отмяна на новите правила.

„Нашият университет се развива с много бързи темпове. Той е иновативен, високотехнологичен, с амбициите да бъде лидер в обучението. Ние, във Филиал Шумен, обучаваме медицински сестри и акушерки – това е една много търсена професия, особено в последните години. В същото време дефицитът се задълбочава, кризата става все по-голяма и ако в добрите европейски практики съотношението лекар - медицинска сестра е 1:2 или 1:3, в България то е на критичния санитарен минимум“ - сподели директорът на Филиала проф. Соня Тончева.


Илияна Йотова разгледа и базата на шуменския Филиал на МУ-Варна, който вече втора година обучава бъдещи акушерки и медицински сестри от цялата страна. 

В заключение, тя се обърна към студентите с думите: „Направете подарък на страната си, като останете да работите тук!“

Коментари