Публикация

Студенти и преподаватели от МУ-Варна отбелязаха Световния ден на съня

Студенти и преподаватели от МУ-Варна отбелязаха Световния ден на съня

За втора поредна година инициативата е посветена на опасностите, които крият сънната апнея и хъркането


Студенти и преподаватели от МУ-Варна отбелязаха Световния ден на съня

Студенти и преподаватели от Факултета по дентална медицина в МУ-Варна отбелязаха Световния ден на съня. За втора поредна година инициативата е посветена на опасностите, които крият сънната апнея и хъркането.

На въпроси, свързани със здравословните проблеми, причинени от нарушението на съня, отговори Училището по сънна апнея, в рамките на което имаше и безплатни профилактични прегледи. Специалисти от училището споделиха, че пациентите, лекувани през изминалата година, показват изключително добри резултати, а симптоматиката е отстранена или намаляла. На територията на Университетския медико-денталния център се очаква да пристигне и най-новата апаратура от Норвегия.

Статистически проучвания показват, че жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете, при които и обструктивната сънна апнея се среща по-често, с минута повече. Обикновено първите по-изявени признаци на заболяването се забелязват при пациентите между 45-50 години, но не са редки случаите и при по-млади хора с наднормено тегло. Клиничната картина варира от обикновено хъркане до тежко изразена симптоматика под формата на многократно спиране на дишането по време на сън. 

 

Коментари